Mięso sprzedawane na targowiskach nie jest kontrolowane pod względem terminu przydatności do spożycia i niejednokrotnie nie można sprawdzić jego pochodzenia. Mięso takie może zawierać pasożyty i różnego rodzaju bakterie, więc jego spożywanie może wywołać zakażenia (np. włośniem krętym wywołującym włośnicę) i zarażenia (np. tasiemcem). Pasożyty, jak i bakterie, doprowadzają organizm do wyniszczenia lub nawet mogą spowodować śmierć. Konieczne jest sprawdzanie wszystkich informacji na temat składników i dodatków na opakowaniach produktu. Ze względu na powszechność ich stosowanie, dzienne spożycie szkodliwych dla organizmu dodatków do żywności może sięgać nawet 10 do 20 gram.
Ptak na godle Polski nie jest orłem – powszechnie przyjęło się, że jest to ptak bielik. A tak naprawdę bielik nie jest orłem. Należy on do rodziny ptaków jastrzębiowatych, jednak do podrodziny orłanów, a nie orłów.