Charakterystyka witamin rozpuszczalnych w tłuszczach:
Witamina
Rola i źródło
występowania
Skutki niedoboru
A (ritenol)
- współtworzenie
rodopsyny – substancji niezbędnej do utrzymania pobudliwości
komórek zmysłowych oka
- główne
źródła: jaja, masło, mleko, wątroba, tran,
niektóre warzywa i owoce zawierające karotenoidy
kurza ślepota, łuszczenie
skóry, zanikanie nabłonków; nadmiar prowadzi do
wypadania włosów, przebarwień skóry
D (kelceferol)
- wpływa na gospodarkę wapniową
(przyśpiesza wchłanianie wapnia w jelitach), niezbędna do poprawnego
wzrostu kośćca
- główne
źródła: mleko, jaja, drożdże, masło, wątroba, tran
krzywica u dzieci
E (tooferol)
- hamowanie utleniania
lipidów i witaminy A
- główne
źródła: orzechy, kiełki pszenicy, jaja, ryby, wątroba, oleje
roślinne
obniżenie płodności, osłabienie
mięśni
K (filochinon)
- ważna w procesie krzepnięcia krwi
- główne źródła: jajka, ziemniaki, ser,
ogórek, sałata, szpinak; podstawowe zapotrzebowanie
produkują bakterie flory jelitowej
podatność na krwotoki, dłuższy czas
krzepnięcia krwi
Roślina mająca największe liście dorastające do 20 metrów długości to palma Raphia farinifera (Raphia ruffia), która rośnie na wyspach Oceanu Indyjskiego.