polisacharydy
polisacharydy - (inaczej: wielocukry, cukry złożone) – grupa węglowodanów i zarazem biopolimerów, które są złożone z merów będących cukrami prostymi. Zawierają ponad 10 monosacharydów.
Do grupy tej należą: -
skrobia - materiał zapasowy roślin, gromadzony w owocach, nasionach, korzeniach, liściach, bulwach, rdzeniu łodygi i kłączach; skrobia i jej pochodne są wykorzystywane w przemyśle włókienniczym, farmaceutycznym, kosmetycznym, papierniczym, tekstylnym oraz do produkcji klejów
- glikogen - materiał zapasowy u ludzi i zwierząt, występuje głównie w mięśniach szkieletowych i wątrobie
- dekstran - forma zapasowa dla bakterii i drożdży
- celuloza - główny składnik budulcowy roślin, podstawowy składnik papieru, klejów, lakierów, celofanu, błon fotograficznych i sztucznego jedwabiu
- hemicelulozy - rozgałęziona wersja celulozy
- chityna - substancja podporowa budująca pancerze skorupiaków i oskórek owadów
- Kwas hialuronowy - wiążący wodę w skórze człowieka
Inne hasła zawierające informacje o "polisacharydy":
Celuloza
...
Biopolimery
ważną rolę pełnią biopolimery, które mają wiele
grup funkcyjnych
.Trzy najważniejsze grupy biopolimerów to:
polisacharydy
- takie jak
celuloza
,
skrobia
,
pektyna
,
chityna
,
glikogen
,
inulina
i inne.polinukleotydy ...
Amyloza
...
Skrobia
...
Glikogen
...
Cukry proste
glukoza
,
fruktoza
,
mannoza
i
galaktoza
.Cukry proste mogą tworzyć
disacharydy
(dwucukry),
oligosacharydy
lub
polisacharydy
(wielocukry), np.:
maltozę
(glukoza + glukoza)
sacharozę
(glukoza + fruktoza)
laktozę
(glukoza + galaktoza) ...
Owies
Ziarno owsa zawiera węglowodany, wśród których najwięcej jest skrobi. Są także rozpuszczalne polisacharydy i celuloza. Ponadto lipoproteiny, aminokwasy, peptydy, sterole, saponiny, witaminy z grupy ...
Miód
...
Rybik cukrowy
różnych szparach. PokarmUlubiony pokarm rybika cukrowego stanowią produkty zawierające
skrobię
i inne
polisacharydy
: kleje organiczne, resztki ze stołu,
cukry
, a także martwe i półmartwe ...
Błonnik
składniki rozpuszczalne i nierozpuszczalne w wodzie:rozpuszczalne w wodzie:pektyny;obojętne hemicelulozy;gumy (m.in. b – glukany);śluzy;polisacharydy algowe;nierozpuszczalne w wodzie:celuloza;hemicelulozy ekstrahowane z roztworów kwaśnych;lignina. WłaściwościNa początku błonnik był ...
Inne lekcje zawierające informacje o "polisacharydy":
Cukry - właściwości i funkcje (plansza 11)
...
Węglowodany (cukry) - część 3 (plansza 2)
...
103. Budowa i funkcje komórek cz.1 (plansza 18)
...
|