maltoza
maltoza zwana inaczej cukier słodowy. Organiczny związek chemiczny z grupy węglowodanów. Jest to dwucukier zbudowany z dwóch cząsteczek glukozy, połączonych wiązaniem α-1,4 glikozydowym. Fermentuje. Otrzymywany przez hydrolizę skrobi, stosowany jako środek słodzący, do pożywek bakteriologicznych, stabilizator wielosiarczków. Występuje w słodzie i pośrednich produktach przemysłu fermentacyjnego.
Inne hasła zawierające informacje o "maltoza":
Amyloza
reaguje z
jodem
dając intensywnie niebieskie zabarwienie. W wyniku
hydrolizy
amylozy powstaje
maltoza
. ŹródłaEncyklopedia Portal, PWN, 2004. ...
Cukier spożywczy
izomerem glukozy, monosacharydem (czyli cukrem prostym),
fruktoza
zwana cukrem owocowym (ale otrzymywana ze zbóż),
maltoza
(też półprodukt).W przypadkach, kiedy spożywanie cukru nie jest wskazane (np. w ...
Skrobia
...
Cukry proste
...
Zielenice
skrobia
, a u niektórych również
inulina
lub podobne do niej związki,
sacharoza
,
maltoza
lub erytrytol. W
ścianie komórkowej
znajduje się
celuloza
, a czasem również ...
Sacharoza
w
wodzie
211,5 g/100 ml (20°C)
Temperatura topnienia
184
°C
Niebezpieczeństwa
NFPA 704
110
Numer RTECS
WN6500000Podobne związkiPodobne związki
celobioza
,
laktoza
,
maltoza
,
trehaloza
Jeżeli nie podano inaczej, dane dotyczą
warunków standardowych (25 °C, 1000 hPa)
Sacharoza ...
Celobioza
lecz jest przejściowym produktem degradacji celulozy. Jest sacharydem nieprzyswajalnym przez człowieka.Zobacz też:
maltoza
...
Ślina
...
Węglowodany
modyfikację niektórych białek.hamują krzepnięcie krwi –
heparyna
są materiałem energetycznym (fruktoza) i odżywczym (maltoza,
laktoza
,
rafinoza
). Przyswajalność węglowodanówZ żywieniowego punktu widzenia węglowodany można podzielić na ...
Pałeczka dżumy
...
Inne lekcje zawierające informacje o "maltoza":
Trawienie i wchłanianie substancji odżywczych (plansza 12)
są rozkładane przy udziale amylazy trzustki (2) do maltozy (3).
Wszystkie dwucukry (maltoza, laktoza, sacharoza) – (3) znajdujące się w dwunastnicy zostają rozłożone przez ...
Węglowodany (cukry) - część 3 (plansza 2)
...
Węglowodany (cukry) - część 3 (plansza 15)
e height=434 width=770 >
Disacharydy – maltoza, celobioza, laktoza
Laktoza – disacharyd, zwany też cukrem mlekowym, ze względu na ...
|