Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

maltoza

maltoza zwana inaczej cukier słodowy. Organiczny związek chemiczny z grupy węglowodanów. Jest to dwucukier zbudowany z dwóch cząsteczek glukozy, połączonych wiązaniem α-1,4 glikozydowym. Fermentuje. Otrzymywany przez hydrolizę skrobi, stosowany jako środek słodzący, do pożywek bakteriologicznych, stabilizator wielosiarczków. Występuje w słodzie i pośrednich produktach przemysłu fermentacyjnego.


Inne hasła zawierające informacje o "maltoza":

Amyloza reaguje z jodem dając intensywnie niebieskie zabarwienie. W wyniku hydrolizy amylozy powstaje maltoza . ŹródłaEncyklopedia Portal, PWN, 2004. ...

Cukier spożywczy izomerem glukozy, monosacharydem (czyli cukrem prostym), fruktoza zwana cukrem owocowym (ale otrzymywana ze zbóż), maltoza (też półprodukt).W przypadkach, kiedy spożywanie cukru nie jest wskazane (np. w ...

Skrobia ...

Cukry proste ...

Zielenice skrobia , a u niektórych również inulina lub podobne do niej związki, sacharoza , maltoza lub erytrytol. W ścianie komórkowej znajduje się celuloza , a czasem również ...

Sacharoza w wodzie 211,5 g/100 ml (20°C) Temperatura topnienia 184 °C Niebezpieczeństwa NFPA 704 110  Numer RTECS WN6500000Podobne związkiPodobne związki celobioza , laktoza , maltoza , trehaloza Jeżeli nie podano inaczej, dane dotyczą warunków standardowych (25 °C, 1000 hPa) Sacharoza ...

Celobioza lecz jest przejściowym produktem degradacji celulozy. Jest sacharydem nieprzyswajalnym przez człowieka.Zobacz też: maltoza ...

Ślina ...

Węglowodany modyfikację niektórych białek.hamują krzepnięcie krwi – heparyna są materiałem energetycznym (fruktoza) i odżywczym (maltoza, laktoza , rafinoza ). Przyswajalność węglowodanówZ żywieniowego punktu widzenia węglowodany można podzielić na ...

Pałeczka dżumy ...


Inne lekcje zawierające informacje o "maltoza":

Trawienie i wchłanianie substancji odżywczych (plansza 12) są rozkładane przy udziale amylazy trzustki (2) do maltozy (3). Wszystkie dwucukry (maltoza, laktoza, sacharoza) – (3) znajdujące się w dwunastnicy zostają rozłożone przez ...

Węglowodany (cukry) - część 3 (plansza 2) ...

Węglowodany (cukry) - część 3 (plansza 15) e height=434 width=770 > Disacharydy – maltoza, celobioza, laktoza Laktoza – disacharyd, zwany też cukrem mlekowym, ze względu na ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie