Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

dietetyk

To specjalista interdyscyplinarny, skupiający się na badaniu produktów żywnościowych, planowaniu, nadzorowaniu i stosowaniu na podstawach naukowych żywienia indywidualnego i zbiorowego dla wszystkich grup ludności. Dietetyk zajmuje się prawidłowym i racjonalnym odżywianiem, zwłaszcza w czasie choroby i w specjalnych stanach organizmu ludzkiego. Jego wiedza obejmuje zarówno pochodzenie żywności, jak i proces przygotowania potraw, a także problematykę jej dostosowania do potrzeb organizmu w zależności od jego stanu i wieku.

Zadania zawodowe:
  • opracowywanie receptur na poszczególne rodzaje diet - zgodnie z obowiązującymi zasadami żywienia oraz na zlecenie lekarskie - dla dzieci i dorosłych
  • prowadzenie i nadzorowanie wszystkich elementów produkcji, tj. organizacja stanowisk pracy, instruktaż pracowników, nadzór nad prawidłowością przebiegu technologicznego poszczególnych etapów przygotowania potraw
  • dbanie o właściwą eksploatację urządzeń technicznych
  • przeprowadzanie wstępnych przeszkoleń pracowników i szkoleń okresowych oraz instruktaż pracowników w zakresie bhp (zgodnie z przepisami resortowymi oraz w miarę wprowadzania nowych urządzeń, zmiany produkcji)
  • prowadzenie dokumentacji rozliczeniowej produkcji dotyczącej ilości wyprodukowanych potraw, ich wartości kalorycznej, surowców, materiałów pomocniczych i nakładu pracy
  • kontrola jakości (organoleptyczna i laboratoryjna) stosowanych surowców i warunków ich przechowywania
  • sprawdzanie jakości i wyglądu gotowych potraw (w zakładach żywieniowych - organoleptycznie, w stacjach sanepidu - laboratoryjnie)
  • kontrola prawidłowości stosowanych receptur i zestawów żywieniowych w przemyśle spożywczym
  • prowadzenie działalności edukacyjnej w zakresie żywienia i opracowywanie właściwych zestawów żywieniowych dla różnych grup ludności oraz dla chorych z różnymi rodzajami schorzeń
  • prowadzenie dokumentacji żywieniowej w placówkach służby zdrowia (kalkulacja kosztów, jadłospisy, plany żywieniowe, rozliczenia materiałowe)

Przedmioty zawodowe:
ekonomika i organizacja gastronomii; rachunkowość i finanse w gastronomii; marketing w gastronomii; zasady żywienia; obsługa konsumenta; organizacja usług kateringowych - dietetyka; podstawy przedsiębiorczości

Nauka kierunku w wybranym województwie:

dietetyk DOLNOŚLĄSKIE
dietetyk KUJAWSKO-POMORSKIE
dietetyk LUBELSKIE
dietetyk LUBUSKIE
dietetyk ŁÓDZKIE
dietetyk MAŁOPOLSKIE
dietetyk MAZOWIECKIE
dietetyk OPOLSKIE
dietetyk PODKARPACKIE
dietetyk PODLASKIE
dietetyk POMORSKIE
dietetyk ŚLĄSKIE
dietetyk ŚWIĘTOKRZYSKIE
dietetyk WARMIŃSKO-MAZURSKIE
dietetyk WIELKOPOLSKIE
dietetyk ZACHODNIOPOMORSKIE





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie