Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Witaminy

Witaminy

Przykład witaminy – wzór strukturalny witaminy A (retinolu)

Witaminyorganiczne związki chemiczne , substancje egzogenne (tj. takie, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu żywego i które muszą być dostarczone z pożywieniem, gdyż sam organizm nie potrafi ich wytworzyć).

Nazwa pochodzi od łacińskich słów vita (życie) i amina – związek chemiczny zawierający grupę aminową . W rzeczywistości nie wszystkie witaminy taką grupę posiadają, np. witamina D jest przedstawicielem sterydów. Nazwa została wymyślona przez polskiego biochemika Kazimierza Funka w 1912 roku. Funk jest także odkrywcą witamin – w 1912 roku wyizolował tiaminę. Witaminy z definicji są niezbędne człowiekowi do życia i muszą być dostarczone z zewnątrz. Z reguły tej wyłamuje się witamina D (kalcyferol), która produkowana jest przez komórki skóry pod wpływem promieni UV. Ciekawostką jest to, że witamina D początkowo określona była mianem A (odkryta była przed obecną A – retinolem), od łacińskiego antyrachitic, jako że chroniła przed krzywicą (u dzieci) i osteoporozą. Witaminy nie należą do typowych składników pokarmowych – pełnią funkcję regulacyjną.

Spis treści

Podział

Z punktu widzenia chemicznego witaminy należą do różnych grup związków organicznych, a jedynie ich znaczenie dla organizmów żywych pozwala opisywać je pod wspólną nazwą. Z tego też powodu tradycyjnie witaminy dzieli się na:

Czasami za witaminę (F) uważa się także nienasycone kwasy tłuszczowe , nie jest to jednak powszechnie zaakceptowany pogląd. Czasami do witamin zaliczane są też kwas liponowy (rzekoma witamina N) oraz seria związków oznaczanych jako witaminy B z indeksem wyższym niż 12, np. kwas orotowy (B13), kwas pangamowy (B15) amigdalina (B17) – nie jest to jednak powszechnie przyjęte.

Podział ten jest istotny z co najmniej dwóch powodów:

  • czynniki zaburzające metabolizm tłuszczów w zakresie ich trawienia i wchłaniania będą zaburzały metabolizm witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
  • witaminy rozpuszczalne w tłuszczach można stosunkowo łatwo przedawkować, gdyż kumulują się w tkankach bogatych w lipidy . Z kolei witaminy rozpuszczalne w wodzie (z wyjątkiem witaminy B12) nie są magazynowane, ich nadmiar wydalany jest z moczem w ciałku nerkowym . W związku z tym, witaminy rozpuszczalne w wodzie, poza B12, w odróżnieniu od rozpuszczalnych w tłuszczach, muszą być stale dostarczane do organizmu.

Mechanizm działania

Wyróżnia się trzy mechanizmy:

  • funkcja kofaktorów – działają tak jak witaminy z grupy B; same witaminy B nie są kofaktorami, dopiero ich modyfikacja chemiczna w organizmie prowadzi do powstania kofaktorów; bez dostarczenia witamin z grupy B organizm nie może jednak wyprodukować tych kofaktorów
  • działanie antyoksydacyjne ( beta-karoten , tokoferole , kwas askorbinowy )
  • działanie receptorowe, pochodne witaminy A – głównie kwas retinowy , a także pochodne witaminy D; komórki organizmu posiadają swoiste receptory dla tych związków; powoduje to, że wielu badaczy klasyfikuje te związki do hormonów ; nie są to jednak ani hormony, ani cytokiny , ale związki posiadające receptorowe oddziaływanie innego rodzaju.

Działają przeciwstawnie do antywitamin .

Forma występowania

Witaminy mogą trafiać do organizmu jako:

  • witaminy preformowane
  • prowitaminy (związki ulegające w organizmie przekształceniu we właściwą witaminę).

Zapotrzebowanie

Dzienne zapotrzebowanie na witaminy jest niewielkie i liczone w miligramach (mg), a nawet w mikrogramach (μg).

Przedawkowanie, niedobór lub brak jakiejś z witamin, po wyczerpaniu zapasów organizmu, prowadzi do jednostek chorobowych, które nazywamy w zależności od zaawansowania hiperwitaminozą (przedawkowanie), hipowitaminozą (niedobór częściowy) lub awitaminozą (całkowity brak).

Związki organiczne, które dopiero w organizmie zostają przekształcane w odpowiednią witaminę, nazywa się prowitaminami .

Porównanie wybranych witamin

R*Nazwa wit.Źródła pokarmoweRola w organizmie Awitaminoza Hiperwitaminoza

T
ł
u
s
z
c
z
e

A(retinol)

Jaja, wątroba, mleko, masło, ser, jagody, szpinak, tran, produkty mleczne, tłuste mięso oraz, jako prowitamina: karoten , marchew, pomidory, sałata, groszek zielony i owoce dzikiej róży

Odpowiada za prawidłowe widzenie, zmniejsza rogowacenie naskórka, poprawia koloryt skóry, chroni skórę przed promieniami UV, zwiększa zawartość kolagenu w skórze właściwej. Dzieci z niedoborem witaminy A rosną nieprawidłowo.

Ślepota zmierzchowa („kurza ślepota”), zmiany skórne

Wady wrodzone u dzieci matek z hiperwitaminozą w czasie ciąży, zmniejszone uwapnienie kości mogące doprowadzić do osteoporozy, powiększenie wątroby, bóle stawów, ból głowy.

D(kalcyferol)

Tran, wątroba, masło, jaja, mleko, mięso.

Prawidłowy poziom: 20–60 ng/ml (50–150 nM/l), hiperwitaminoza: powyżej 150 ng/ml, hipowitaminoza: 8–20 ng/ml, awitaminoza: poniżej 8 ng/ml

Wchłanianie wapnia , metabolizm tkanki kostnej

Krzywica u dzieci, osteoporoza u dorosłych

Demineralizacja , nudności i wymioty, brak apetytu, zaparcia, osłabienie i łatwe męczenie się, nadmierne pragnienie, wzmożone oddawanie moczu, świąd skóry, bóle głowy, opóźnienie umysłowe

E(tokoferol)

Migdały, margaryna, jaja, orzechy włoskie i ziemne, kiełki pszenicy, mąka pełnoziarnista, mleko, brukselka i inne zielonolistne warzywa, owoce dzikiej róży, orzechy laskowe, kwiaty lipy, algi, oleje roślinne (sojowy, kukurydziany, słonecznikowy).

Zapotrzebowanie: 8–13 mg na dobę

Główny antyoksydant chroniący komórki przed utleniaczami, chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem, leczenie męskiej bezpłodności, zaburzeń mięśniowych i zaburzeń wytrysku, miażdżycy oraz chorób serca

Rozdrażnienie, osłabienie zdolności koncentracji, zaburzenia funkcjonowania i osłabienie mięśni szkieletowych, rogowacenie i wczesne starzenie się skóry, gorsze gojenie się ran, pogorszenie wzroku, niedokrwistość, bezpłodność , zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych

Zmęczenie, bóle głowy, osłabienie mięśni, zaburzenia widzenia. Nadmiar w czasie ciąży może być szkodliwy dla płodu

K(fitochinon)

Brokuły, rzepa, szpinak, sałata, kapusta właściwa, lucerna, morszczyn, awokado, brzoskwinie, ziemniaki, jaja, jogurt, ser, wątroba, olej sojowy i szafranowy, tran

Krzepnięcie krwi

Krwawienia – tzw. skazy krwotoczne , słaba krzepliwość krwi, łatwość powstawania krwotoków wewnętrznych i zewnętrznych, problemy z gojeniem się ran, trudności w mineralizacji kości, zwiększone ryzyko rozwoju nowotworów, zapalenie jelita, biegunki

Rozpad krwinek czerwonych, niedokrwistość, nadmierne wydzielanie potu, uczucie gorąca, wydłużenie czasu krzepnięcia krwi, u niemowląt – żółtaczkę i uszkodzenia tkanki mózgowej

W
o
d
a

Grupa witamin B

B1(tiamina)

Mięso, wątroba, jaja, drożdże, owoce strączkowe, chleb razowy, mleko.

Zapotrzebowanie: ok. 1,6 mg na dobę

Prawidłowy stan tkanki nerwowej, metabolizm cukrów i lipidów. Rozkładana przez alkohol

Niedobór może być wywołany spożywaniem alkoholu. Objawy niedoboru: Zaburzenia czynności centralnego układu nerwowego. Awitaminoza: choroba beri-beri , zapalenie wielonerwowe

Nadmiar możliwy tylko w wypadku zastrzyków. Objawy: osłabienie, obrzęki, poty, nudności, zmęczenie, duszność, obrzęk krtani, zawroty głowy, drżenie mięśni, zaburzenia rytmu serca, reakcje alergiczne, w skrajnych przypadkach może dojść do śmierci.

B2(ryboflawina)

Jaja, wątroba, ser chudy, migdały, grzyby, dziczyzna, zielone części warzyw, łosoś, pstrąg, makrela, pieczywo pełnoziarniste, małże, fasola, groch, soja, mleko, jogurt, kefir, maślanka, drożdże i orzechy włoskie.

Zapotrzebowanie: ok. 1,5 mg na dobę

Przemiana białek i węglowodanów, bierze udział w biochemicznych przemianach w siatkówce

Zmiany skórne ( łojotok , zajady , zmiany w obrębie rogówki , światłowstręt , pogorszenie ostrości wzroku, łzawienie, opóźnienie wzrostu, wypadanie włosów, kłopoty z koncentracją, zawroty głowy, bezsenność, zaburzenia oddechowe, wadliwe działanie układu nerwowego i błon śluzowych, dystrofia mięśni

Nudności i wymioty

B3, PP(niacyna)

Wątroba, chude mięso, serca, drób, ryby, fasola, groch, drożdże piwne, masło orzechowe, odtłuszczone mleko, ser, soja, orzechy, suszone brzoskwinie, pełne ziarno, migdały, grzyby. Stosowanie leków przeciwpadaczkowych, nadmierne spożywanie cukru, słodyczy lub napojów słodzonych prowadzi do utraty niacyny

Utlenianie biologiczne, uczestniczy w tworzeniu czerwonych ciałek krwi, hamuje toksyczne działanie związków chemicznych i leków, reguluje poziom cholesterolu we krwi, rozszerza naczynia krwionośne, oddziałuje korzystnie na system nerwowy i stan psychiczny, poprawia ukrwienie skóry i kondycję włosów

Osłabienie, bezsenność, bóle głowy, trudności z pamięcią, zaburzenia w działaniu układu nerwowego (agresja, niepokój, depresje, nadmierna aktywność), choroby skórne, pelagra , wrażliwość skóry na światło słoneczne

Mało toksyczna; bóle głowy, mrowienie, zaczerwienienie skóry, swędzenie głowy, szum w uszach, niestrawność, niewydolność wątroby, arytmia serca i psychozy, utrata łaknienia, zatężenie kwasu moczowego, zwiększenie zawartości glukozy w osoczu

B6(pirydoksyna)

wątroba, mięso, drób, makrela, jaja, mleko, drożdże, warzywa (kapusta, groszek zielony, kalafior, marchew, szpinak, ziemniaki, fasola), zboża (kiełki pszenicy), soja, orzeszki ziemne, orzechy włoskie, pestki dyni, banany, awokado.

Zapotrzebowanie: dorośli – ok. 2 mg na dobę. Maksymalna bezpieczna dawka dzienna: dorośli – 100 mg

Przemiany aminokwasów , procesy krwiotwórcze, prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, zwiększa odporność organizmu, łagodzi skutki uboczne leków, wspomaga leczenie nerek, zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych, pomaga zwalczać ból i zesztywnienia nadgarstka i dłoni, łagodzi objawy tzw. napięcia przedmiesiączkowego (depresji, drażliwości, bolesności piersi, bólów głowy), wspomaga leczenie łojotokowego zapalenia skóry, wypadania włosów, zapalenia warg i języka

Zmiany w szpiku kostnym, nieprawidłowości w układzie nerwowym (drgawki), depresja, apatia, bezsenność, ogólne pogorszenie samopoczucia, obniżenie sprawności procesów myślowych, zapalenia nerwów, zmniejszona odporność na infekcje, stany zapalne skóry, niedokrwistość, kamica nerkowa, zmęczenie, nudności, odruchy wymiotne, zaburzenia w funkcjonowaniu mięśnia sercowego, zwiększenie ryzyka powstawania nowotworów, u dzieci – opóźnienia umysłowe, nieprawidłowości w budowie kości oraz objawy padaczkowe, drażliwość

Zaburzenia układu nerwowego: trudności w poruszaniu się, brak koordynacji ruchu, zwyrodnienia tkanki nerwowej, uczucie mrowienia – drętwienie kończyn; wpływa niekorzystnie na obecność aminokwasów we krwi. Zmiany ustępują po zaprzestaniu nadmiernej suplementacji witaminą B6. Podobne skutki uboczne nie występują przy pozyskiwaniu witaminy B6 z pokarmu

B7, H(biotyna)

Wątroba, orzechy włoskie i ziemne, mąka sojowa, żółtka jaj, kraby, migdały, sardynki, grzyby, brązowy (naturalny) ryż, mąka pełnoziarnista, szpinak, marchew, pomidory.

Zapotrzebowanie: ok. 200 µg na dobę.

Uczestniczy w syntezie aminokwasów, cukrów, białek i kwasów tłuszczowych , wspomaganiu funkcji tarczycy , uczestniczy w przemianie dwutlenku węgla, wpływa na właściwe funkcjonowanie skóry i włosów, uczestniczy z witaminą K w syntezie protrombiny (odpowiedzialnej za krzepliwość krwi).

Zmiany skórne (wysypki, stany zapalne), wypadanie włosów, podwyższony poziom cholesterolu , zmiany zapalne jelit. Biotyna może być syntetyzowana przez florę bakteryjną, więc do jej niedoboru dochodzi bardzo rzadko, zwykle pod wpływem innych czynników niż niedobór pokarmowy (np. szerokospektralna antybiotykoterapia)

Nietoksyczna dla ludzi

B12(cyjanokobalamina)

Mleko, produkty pochodzenia zwierzęcego: wątroba, nerki i serce, chude mięso, ryby, skorupiaki, sery, jaja.

Zapotrzebowanie: dorośli – ok. 1–2 μg na dobę

Procesy krwiotwórcze

Niedokrwistość

Nietoksyczna, przy stosowaniu przez dłuższy czas bardzo dużych dawek u niektórych ludzi mogą wystąpić objawy uczuleniowe

B11, B9, M(kwas foliowy)

Zielone warzywa liściaste, rośliny strączkowe, ziarna zbóż, pomidory, soja, buraki, orzechy, słonecznik, drożdże piwne, wątroba, żółtko jajka, banany, pomarańcze, awokado.

Kobietom w ciąży i pozostałym, w wieku rozrodczym zaleca się suplementację w dawce 0,4 mg

Jest niezbędna do syntezy kwasów nukleinowych . Odpowiada za prawidłowy rozwój płodu.

Niedobór: zahamowanie wzrostu i odbudowy komórek w organizmie, mała ilość czerwonych ciałek we krwi, wady cewy nerwowej u płodu

Nadmiar: bezsenność, rozdrażnienie. Nietoksyczna dla ludzi

C(kwas askorbinowy)

Ziemniaki, kapusta kiszona, owoce dzikiej róży, czarne jagody, maliny, jeżyny, owoce cytrusowe, papryka, brukselka, kapusta, cebula, szpinak, brokuły, kalarepa, jabłka, soja, pomidory, karczochy.

Zapotrzebowanie: ok. 60 mg na dobę

Prawidłowy stan tkanki łącznej , poprawia odporność i przyspiesza okres gojenia ran

Gnilec (szkorbut)

Nietoksyczna, zaburzenia w układzie pokarmowym i nerwowym, wysypka skórna, u osób mających problemy z nerkami może przyspieszać tworzenie się kamieni nerkowych. Uzależnia[]. Nadmiar w czasie ciąży może być szkodliwy dla płodu

R* – rozpuszczalnik danej witaminy

Dawne witaminy

Dawna nazwaNazwa chemicznaUwagi
witamina B4 adenina
witamina B8 adenozynomonofosforan
witamina F egzogenne kwasy tłuszczowe
witamina G ryboflawina obecnie jako witamina B2
witamina H biotyna obecnie jako witamina B7
witamina J pirokatechina
witamina L1 kwas antranilowy
witamina L2
witamina M folacyna obecnie jako witamina B9
witamina O karnityna
witamina P flawonoidy obecnie nieklasyfikowane jako witamina
witamina PP niacyna w nowych opracowaniach jako witamina B3
witamina U

Zobacz też


Inne hasła zawierające informacje o "Witaminy":

Nadciśnienie tętnicze jej suplement. Wyniki badań nad witaminą C pozostają niejednoznaczne. Bogatym źródłem naturalnej Witaminy E są orzechy włoskie , Witaminy C – np. czarne porzeczki .Potwierdzono, że ...

1884 entomolog (zm. 1955 ) 23 lutego – Kazimierz Funk , biochemik polskiego pochodzenia, twórca pojęcia Witaminy (zm. 1967 ) 16 marca – Eric Philbrook Kelly , pisarz amerykański, profesor Uniwersytetu ...

Niedokrwistość Addisona-Biermera Niedokrwistość z niedoboru Witaminy B12 spowodowana niedoborem czynnika wewnętrznegoanaemia perniciosa ICD-10 D51.0 Niedokrwistość złośliwa ( łac. anaemia perniciosa, ang. ...

Jarząb pospolity i jadalnych owocach (np. var. edulis Dieck.)[7]. Roślina lecznicza . Surowiec zielarski : owoce. Mają dużo Witaminy C , E , P , K , PP , nieco Witaminy A , cukier sorbozę , garbniki ...

Ryboza ...

Wartość odżywcza ...

Kwashiorkor w ubogich krajach choroba powodowana tak niedoborem ilościowym, jak i jakościowym ( białko , Witaminy , pierwiastki śladowe ) pożywienia. Niedobory żywieniowe zaburzają syntezę enzymów , niedostateczna podaż aminokwasów ...

Hiperwitaminoza w tłuszczach: A , D , E i K . Przeciwieństwem jest awitaminoza .Spis treści1 Nadmiar Witaminy A2 Nadmiar Witaminy D3 Nadmiar Witaminy E4 Nadmiar witamin z grupy ...

Żywność funkcjonalna grupy produktów spełniające kryteria żywności funkcjonalnej można zaliczyć:produkty wzbogacone w: nienasycone kwasy tłuszczowe stanole błonnik pokarmowy Witaminy i składniki mineralne probiotyki i prebiotyki produkty zawierające obniżoną zawartość: cholesterolu sodu (produkty ...

Krzywica Niedobór Witaminy Drachitis ICD-10 E55 E55.0Krzywica, czynnaE55.9Niedobór Witaminy D, nieokreślonyRodzina z krzywicą. Paryż, 1900Zdjęcie rentgenowskie nóg ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Witaminy":

Krew i choroby układu krwionośnego (plansza 4) (90 - 92%) związki organiczne: białka (fibrynogen, ciała odpornościowe), tłuszcze, węglowodany (glukoza), Witaminy, hormony sole mineralne: sodu, potasu, wapnia magnezu, żelaza chloru, fosforu, ...

108. Odżywianie się (plansza 14) e height=380 width=770 > Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach Charakterystyka witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: ...

Budowa komórki eukariotycznej - część I (plansza 6) biokatalizatory – enzymy, Witaminy, hormony – katalizują kolejne ogniwa przemian metabolicznych, regulują procesy wzrostu i ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie