Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Witamina K

Witamina K

Struktura chemiczna witamin K1, K2 i K3

Witaminy K - grupa związków chemicznych , będących pochodnymi 2-metylo-1,4-naftochinonu. Organizm człowieka potrzebuje około 2 mg witaminy K na dobę. W organizmie podlega ona procesowi regeneracji w wątrobie w cyklu witaminy K . Może być również produkowana przez bakterie znajdujące się w jelicie grubym[1]..

Spis treści

Naturalne

Do witamin K zalicza się dwie naturalne (rozpuszczalne w tłuszczach ):

  • witamina K1 (fitomenadion, fitonation, filochinon i inne), która w pozycji trzeciej posiada resztę fitylową.
  • witamina K2 (menachinon-6, farnochinon), która w pozycji trzeciej posiada resztę difarnezylową lub inne grupy izoprenowe .

Syntetyczne

Otrzymuje się również szereg pochodnych syntetycznych (rozpuszczalne łatwiej w tłuszczach lub rozpuszczalne w wodzie) np:

Funkcja biochemiczna

Główne znaczenie witamin K polega na udziale w procesach posttranslacyjnej γ- karboksylacji białek PIVKA , a konkretniej reszt kwasu glutaminowego w tych białkach w pozycji γ. Witamina K uczestniczy w tej reakcji jako kofaktor γ- karboksylazy . Warunkuje to:

Oprócz tego witaminy te biorą udział w procesach glikozylacji .

Funkcje witamin K w organizmie

Funkcje witamin K w organizmie:

Skutki niedoboru

Niedobór witamin K powoduje:

  • słabą krzepliwość krwi ,
  • łatwość powstawania krwotoków wewnętrznych i zewnętrznych,
  • problemy z gojeniem się ran,
  • trudności w mineralizacji kości,
  • zwiększone ryzyko rozwoju nowotworów , zapalenie jelita, biegunki.

Skutki nadmiaru

Nadmiar witamin K może powodować:

Produkty zawierające witaminy K

Witaminy K mogą być wytwarzane przez florę jelitową saprofitującą w jelicie cienkim i jednocześnie występują w wielu produktach spożywczych, takich jak brokuły , rzepa , szpinak , ogórek , sałata , kapusta właściwa , lucerna , morszczyn , a także w owocach awokado , również w ziemniakach , jajkach , jogurcie , serze , wątrobie, oleju sojowym i szafranowym.

Uwagi

Witaminę K można zażywać tylko zgodnie z zaleceniami lekarza , bądź po konsultacji z dietetykiem.

Przypisy

  1. serwisy.gazeta.pl/zdrowie - Fitochinon - K
  2. ściślej: Witamina K jest kofaktorem karboksylacji kwasu glutaminowego w cząsteczkach białek prekursorowych II, VII, IX i X czynnika krzepnięcia krwi

Przeczytaj !


Inne hasła zawierające informacje o "Witamina K":

Nadciśnienie tętnicze ...

1884 ...

Ryboza ...

Kwashiorkor ...

Żywność funkcjonalna ...

Krzywica ...

Łuszczyca ...

Guzki krwawnicze ...

Dorothy Crowfoot Hodgkin ...

Historia nauki ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Witamina K":

Krew i choroby układu krwionośnego (plansza 7) ...

108. Odżywianie się (plansza 14) ...

Skóra (plansza 21) ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie