Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Witamina E

Witamina E

α-Tokoferol
Ogólne informacje
Wzór sumarycznyC29H50O2
Masa molowa 430,69 g / mol
Identyfikacja
Numer CAS 10191-41-0, 59-02-9
PubChem 2116[1]
Jeżeli nie podano inaczej, dane dotyczą
warunków standardowych (25 °C, 1000 hPa)

Witamina E ( ATC : A 11 HA 03 , ) – grupa organicznych związków chemicznych , w skład której wchodzą tokoferole i tokotrienole. Ich wspólną cechą jest dwupierścieniowy szkielet 6-chromanolu oraz łańcuch boczny zbudowany z 3 jednostek izoprenowych . Stosowana jako dodatek do żywności o numerze E306 (ponadto syntetyczne tokoferole noszą numery E307-309).

Zaliczana jest do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, jest głównym przeciwutleniaczem występującym w komórkach. Dla człowieka najistotniejszą rolę pełni α-tokoferol[2].

Spis treści

Formy chemiczne

Witamina E występuje w postaci ośmiu kongenerów, czterech tokoferoli o nasyconym łańcuchu bocznym i czterech analogicznych tokotrienoli posiadających w łańcuchu bocznym 3 wiązania podwójne . W obu grupach wyróżnia się 4 formy: α, β, γ i δ, różniące się liczbą podstawników metylowych na pierścieniu fenylowym . Każda z 8 form witaminy E wykazuje nieco inną aktywność biologiczną [3].

Budowa chemiczna ośmiu form witaminy E

Rola w organizmie

Tokoferol jest głównym antyoksydantem który chroni komórki przed utleniaczami . Bierze udział w dostarczaniu składników odżywczych do komórek. Wzmacnia ścianę naczyń krwionośnych oraz chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem. Wykorzystywana jest też do leczenia męskiej bezpłodności , zaburzeń mięśniowych, miażdżycy oraz chorób serca. Dym tytoniowy sprzyja degradacji witaminy E. Zapotrzebowanie człowieka wynosi 8-13 mg na dobę.

Skutki niedoboru

Witamina E występuje powszechnie, praktycznie nie spotykamy się z jej niedoborem. Jednakże awitaminoza może powodować: rozdrażnienie, osłabienie zdolności koncentracji, zaburzenia funkcjonowania i osłabienie mięśni szkieletowych, rogowacenie i wczesne starzenie się skóry, gorsze gojenie się ran, pogorszenie wzroku, niedokrwistość, bezpłodność, zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Skutki nadmiaru

Hiperwitaminoza witaminy E jest niemalże niemożliwa[]. W przypadku spożywania codziennie przez dłuższy okres dawki większej niż 1000 mg mogą wystąpić następujące objawy: zmęczenie, bóle głowy, osłabienie mięśni, zaburzenia widzenia[]. W świetle opublikowanych w 2007 w Journal of the American Medical Association , wyników badań polegających na na przeglądnięciu baz danych (do badania włączono 68 randomizowanych badań, obejmujących 232 606 osób) stosowanie witaminy E (podobnie jak witaminy A , beta-karotenu ) może zwiększać śmiertelność wśród osób je stosujących[4].

Stosowanie wyższych niż zalecane dawek witaminy E w czasie ciąży może być szkodliwe dla płodu. Wysokie dawki tej witaminy, według klasyfikacji FDA ryzyka stosowania leków w czasie ciąży, należą do kategorii C. Oznacza to, że w badaniach na zwierzętach wykazano działanie niepożądane na płód, jednak jej wpływ na ciążę człowieka nie jest potwierdzony w badaniach klinicznych.

Znaczenie w chorobach serca

Suplementacja witaminy E nie zapobiega zawałowi mięśnia sercowego. Jak dotąd przeprowadzono tylko jedno badanie na ten temat, wykonane w latach 90. XX w. , które dowiodło, że tylko u osób po zawale mięśnia sercowego podawanie bardzo dużych dawek witaminy E powoduje istotne zmniejszenie prawdopodobieństwa wystąpienia ponownego zawału. Wszystkie pozostałe badania dowodzą, że żaden z antyoksydantów, w tym i witamina E podawana jako suplement ludziom zdrowym jak i tym po zawale nie powoduje redukcji prawdopodobieństwa ponownego przebycia choroby wieńcowej[5].

Źródła występowania

Występuje w olejach roślinnych (sojowym, kukurydzianych, słonecznikowym, z orzecha włoskiego), migdałach, margarynie , jajach, marchewkach, orzechach włoskich i ziemnych, kiełkach pszenicy, mące pełnoziarnistej, mleku, brukselce i innych zielonolistnych warzywach.

Przypisy

  1. α-Tokoferol – podsumowanie ( ang. ). PubChem Public Chemical Database.
  2. Rigotti A. Absorption, transport, and tissue delivery of vitamin E. „Mol. Aspects Med.”. 28 (5-6), ss. 423–436 (2007). doi:10.1016/j.mam.2007.01.002 . PMID 17320165 ( ang. ). 
  3. Burton, G. W., Ingold, K. U.. Autoxidation of biological molecules. 1. Antioxidant activity of vitamin E and related chain-breaking phenolic antioxidants in vitro. „ J. Am. Chem. Soc. ”. 103, ss. 6472-6477 (1981). doi:10.1021/ja00411a035 . 
  4. Bjelakovic G, Nikolova D, Gluud LL, Simonetti RG, Gluud C. (2007); "Mortality in randomized trials of antioxidant supplements for primary and secondary prevention: systematic review and meta-analysis.", JAMA, 297 (8), 842-857. PMID 17327526
  5. Sesso, H.D., et al (2008). "Vitamins E and C in the Prevention of Cardiovascular Disease in Men: The Physicians' Health Study II Randomized Controlled Trial". JAMA 300 (18): 2123-2133. DOI: 10.1001/jama.2008.600 .

Przeczytaj !


Inne hasła zawierające informacje o "Witamina E":

Nadciśnienie tętnicze ...

1884 ...

Ryboza ...

Kwashiorkor ...

Żywność funkcjonalna ...

Krzywica ...

Łuszczyca ...

Guzki krwawnicze ...

Dorothy Crowfoot Hodgkin ...

Historia nauki ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Witamina E":

Krew i choroby układu krwionośnego (plansza 7) ...

108. Odżywianie się (plansza 14) ...

Skóra (plansza 21) ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie