Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Portulaka pospolita

Portulaka pospolita

Portulaka warzywna

Systematyka [1]
Domena : eukarionty
Królestwo : rośliny
Klad : rośliny naczyniowe
Klad : rośliny nasienne
Klasa : okrytonasienne
Rząd : goździkowce
Rodzina : portulakowate
Rodzaj : portulaka
Gatunek :portulaka warzywna
Nazwa systematyczna
Portulaca oleracea L.
Sp. pl. 1:445. 1753

Portulaka pospolita, portulaka warzywna (Portulaca oleracea L. ) – gatunek rośliny jednorocznej z rodziny portulakowatych . Pochodzi z Europy ( Grecja ) i Azji ( Chiny i Himalaje ). Znana była już w starożytnym Egipcie . W polskiej florze jest archeofitem , dość rzadko występuje na siedliskach naturalnych jako efemerofit . Roślina uprawna .

Spis treści

Morfologia

Łodyga
Naga, płożąca lub wzniesiona, często podbarwiona czerwonawo, soczysta. Obficie rozgałęzia się.
Liście
Jajowate lub klinowatołopatkowate, mięsiste, przeważnie naprzeciwległe .
Kwiaty
Żółte, niepozorne. Kielich składający się z 2 działek, 5 płatków korony, liczne pręciki (8-15), na wpół dolny słupek. Kwitnie od lipca do września, jest samopylna .
Owoce
Torebka otwierająca się wieczkiem z czarnymi nasionami.

Biologia i ekologia

Występuje na polach uprawnych, przydrożach. Roślina miejsc suchych, często rośnie na piaskach. W klasyfikacji zbiorowisk roślinnych gatunek charakterystyczny dla związku Eragrostion[2].

Zmienność

Podgatunki portulaki warzywnej[3]:

  • Portulaca oleracea L. subsp. oleracea – niska roślina o wąskolistnych liściach i pokładających się pędach. Działki kwiatów tępogrzbieciste. Występuje na polach uprawnych, przydrożach.
  • Portulaca oleracea L. subsp. sativa (Hav.) Čelak, syn. P. sativa Hav. – roślina o wysokości do 60 cm, szerokich liściach i wzniesionych pędach. Działki kwiatów posiadają na grzbiecie skrzydełko. Roślina uprawiana.

Zastosowanie

  • Podgatunek Portulaca oleracea L. subsp. sativa uprawiany czasami jako warzywo . Liście i pędy portulaki zawierają duże ilości orzeźwiającego soku o lekkich właściwościach oczyszczających. Jest to warzywo wspomagające trawienie. Liście przyrządza się jak szpinak , a mięsiste łodygi jak szparagi . Jest też oryginalnym składnikiem sałatek, nadając im lekko kwaskowy smak.

Roślina ta jest bogatym źródłem antyoksydantów , omega 3 (0,2 do 0,38 g na 100 g)), witamin A i C oraz wapnia , żelaza , sodu , potasu i magnezu . Należy do podstawowych warzyw w kuchni greckiej na Krecie .

  • Sposób uprawy: najlepsze do uprawy są gleby żyzne i słoneczne miejsca. Nasiona wysiewa się od maja do końca lipca w rzędy odległe o 25-30 cm. Zbiera się łodygi wraz z liśćmi w miesiącach czerwiec – wrzesień.

Przypisy

  1. Stevens P.F.: Caryophyllales ( ang. ). Angiosperm Phylogeny Website, 2001–. [dostęp 2010-05-06].
  2. Władysław Matuszkiewicz: Przewodnik do oznaczania zbiorowisk roślinnych Polski. Warszawa: Wyd. Naukowe PWN, 2006. . 
  3. Lucjan Rutkowski: Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej. Warszawa: Wyd. Naukowe PWN, 2006. . 


Inne hasła zawierające informacje o "Portulaka pospolita":

Małże ...

Orzysz (jezioro) ...

Niegocin ...

Torfowisko ...

Bór sosnowy ...

Pijawki ...

Czerkasy ...

Słucz (dopływ Horynia) ...

Łuszczyca ...

Czortków ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Portulaka pospolita":

Świat roślinny i zwierzęcy w Polsce (plansza 13) ...

Rośliny użytkowe (plansza 4) ...

Rośliny użytkowe (plansza 21) ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie