Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Kwas propionowy

Kwas propionowy

Kwas propionowy
Ogólne informacje
Nomenklatura systematyczna ( IUPAC ):
kwas propanowy
Inne nazwykwas etanokarboksylowy, kwas metylooctowy
numer WE : 201-176-3[1]
UN 3463
Wzór sumarycznyC3H6O2
Inne wzoryC2H5COOH
SMILES
CCC(=O)O
Masa molowa 74,08 g / mol
Wyglądbezbarwna ciecz
Identyfikacja
Numer CAS 79-09-4
PubChem 1032[2]
DrugBank DB03766[3]
Niebezpieczeństwa
Zagrożenia
Żrący
Żrący
(C)
NFPA 704

2
3
0
 
Temperatura zapłonu 54 °C
Temperatura samozapłonu 485–515 °C
Zwroty ryzyka R34
Zwroty bezpieczeństwa S1/2, S23, S36, S45
Numer RTECS UE5950000
Jeżeli nie podano inaczej, dane dotyczą
warunków standardowych (25 °C, 1000 hPa)

Kwas propionowy (kwas propanowy wg obecnej nomenklatury IUPAC ) – organiczny związek chemiczny z grupy kwasów karboksylowych o wzorze C2H5COOH.

W temperaturze pokojowej jest to bezbarwna ciecz rozpuszczalna w wodzie , o nieprzyjemnym ostrym zapachu , stosowana przy wyrobie rozcieńczalników oraz substancji zapachowych. Występuje w mleku i jest wytwarzany w przewodzie pokarmowym zwierząt.

Jest stosowany w przemyśle spożywczym jako środek do konserwacji żywności o symbolu E-280 . Dodawany do chleba paczkowanego krojonego i chleba żytniego oraz do wyrobów ciastkarskich. Maksymalna dawka 3000 mg/kg. Dodawany jest również do pasz zwierzęcych jako środek przeciwpleśniowy .

Bakterie propionowe należące do rodzaju Propionibacterium wytwarzają kwas propionowy w fermentacji propionowej i mają zdolność rozkładu cukrów , błonnika i pektyn . Guma guar oraz pektyny są znacznie szybciej metabolizowane przez bakterie jelita grubego . Wytwarzany w tym procesie kwas propionowy i kwas masłowy , korzystnie oddziałuje na organizm człowieka. Kwas propionowy sprzyja hamowaniu syntezy cholesterolu , a kwas masłowy może być stymulatorem jelitowego systemu odpornościowego.

Dane przeciwpożarowe

Kwas propionowy jest palną cieczą. Pary tworzą z powietrzem mieszaniny wybuchowe. Gromadzą się w dolnych partiach pomieszczeń i w zagłębieniach terenu.

Parametry:

  • temperatura zapłonu: 54 °C
  • temperatura samozapłonu: 475-515 °C
  • klasa wybuchowości – IIA
  • klasa niebezpieczeństwa pożarowego – 2
  • granice wybuchowości: 2,9-12,1%

Oddziaływanie na człowieka i działania uboczne

Kwas propionowy jest wchłaniany do organizmu człowieka przez drogi oddechowe , skórę i przewód pokarmowy . Wdychane pary kwasu drażnią śluzówkę jamy ustnej , oczu , nosa , górnych dróg oddechowych. Działanie kwasu propionowego może spowodować łzawienie, nieżyt nosa, kaszel , bóle w klatce piersiowej, nieżyt żołądka . Kwas propionowy w kontakcie ze skórą powoduje oparzenia. Oparzenia oczu mogą doprowadzić do utraty wzroku bez możliwości wyleczenia.

Przypisy

  1. Kwas propionowy ( pol. ). European Chemical Substances Information System.
  2. Kwas propionowy – podsumowanie ( ang. ). PubChem Public Chemical Database.
  3. Kwas propionowy – karta leku (DB03766) ( ang. ). DrugBank.


Inne hasła zawierające informacje o "Kwas propionowy":

Nadciśnienie tętnicze ...

Oddychanie komórkowe z prostych związków organicznych będących produktami fermentacji. Mogą być to: kwas mlekowy , Kwas propionowy , kwas masłowy , kwas octowy , etanol , indol , benzoesany , a także związki ...

Kwas fosforowy ...

Zawał mięśnia sercowego ...

Kwasy organiczne ...

Jarząb pospolity ...

Aldehyd glicerynowy ...

Towar ...

Hemofilia ...

Grupa karbonylowa ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Kwas propionowy":

210. Gospodarka Polski. Przemysł i budownictwo (plansza 10) ...

Budowa i funkcja DNA (poprawiona) (plansza 4) ...

Budowa i funkcja DNA (poprawiona) (plansza 3) ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie