Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Kwas mrówkowy

Kwas mrówkowy

Kwas mrówkowy
Ogólne informacje
Nomenklatura systematyczna ( IUPAC ):
kwas metanowy
Inne nazwykwas wodorokarboksylowy
Wzór sumarycznyCH2O2
Inne wzoryHCOOH
SMILES
C(=O)O
Masa molowa 46,03 g / mol
Wyglądbezbarwna, klarowna ciecz o ostrym drażniącym zapachu
Identyfikacja
Numer CAS 64-18-6
PubChem 284[1]
DrugBank EXPT01461[2]
Niebezpieczeństwa
MSDS Zewnętrzne dane MSDS
Zagrożenia wg  Dyrektywy 67/548/EWG , zał. I[5]
Żrący
Żrący
(C)
NFPA 704

2
3
0
 
Temperatura zapłonu 47–49 °C (zamknięty tygiel [3][6])
Temperatura samozapłonu 480–540 °C ([3][6])
Zwroty ryzyka R35
Zwroty bezpieczeństwa S1/2, S23, S26, S45
Numer RTECS LQ4900000
Podobne związki
Podobne związki aldehyd mrówkowy , alkohol metylowy , kwas octowy , kwas propionowy
Jeżeli nie podano inaczej, dane dotyczą
warunków standardowych (25 °C, 1000 hPa)
Uwagi terapeutyczne
Dawka śmiertelna LD50 1100 mg/kg (szczur, doustnie)[4]

Kwas mrówkowy (wg systematycznej nomenklatury IUPAC kwas metanowy), HCOOH – organiczny związek chemiczny , najprostszy kwas karboksylowy . Sole kwasu mrówkowego to mrówczany (metaniany).

Spis treści

Występowanie

Kwas mrówkowy występuje m.in. we włoskach parzących pokrzyw oraz w jadzie mrówek , a jego wniknięcie do skóry wywołuje silny ból. Wydzielany jest także przez rosiczki w celu rozpuszczenia zdobyczy.

Otrzymywanie

Kwas mrówkowy na skalę przemysłową otrzymuje się z metanolu i tlenku węgla . W obecności silnych zasad , np. metanolanu sodu, ze związków tych powstaje ester metylowy kwasu mrówkowego, mrówczan metylu . Reakcję prowadzi się typowo w fazie ciekłej, w temp. 80 °C, pod ciśnieniem 40 atm .

CH3OH + CO → HCOOCH3

W drugim etapie otrzymany ester poddaje się hydrolizie :

HCOOCH3 + H2O → HCOOH + CH3OH

Znaczne ilości kwasu mrówkowego uzyskuje się także jako produkt uboczny podczas produkcji kwasu octowego . Kwas ten można również otrzymać w reakcji tlenku węgla z wodorotlenkiem sodu w temperaturze 120 °C pod ciśnieniem 8 atm.

NaOH + CO → HCOONa

Powstający wówczas mrówczan sodu przeprowadzany jest w kwas mrówkowy poprzez zakwaszenie mieszaniny poreakcyjnej kwasem siarkowym .

HCOONa + H2SO4 → HCOOH + NaHSO4

Kwas mrówkowy powstaje także podczas utlenienia aldehydu mrówkowego (metanalu).

Właściwości

Podstawowe właściwości fizykochemiczne 
  • Duża lotność, ciśnienie par 4,2 kPa (20 °C)
  • Palny (2HCOOH + O2 → 2CO2 + 2H2O)
  • Związek silnie redukujący , żrący i powodujący korozję
  • Powoduje podrażnienie skóry i śluzówki, w większych stężeniach poważne poparzenia
  • Konserwant o silnych właściwościach grzybobójczych, przy wysokich stężeniach i niskim zakresie pH zakres jego działania obejmuje również bakterie

Ze względu na obecność atomu wodoru przy węglu karbonylowym (ugrupowanie aldehydowe ), wykazuje własności redukujące (czym wyróżnia się spośród innych kwasów karboksylowych). Z tej przyczyny kwas mrówkowy daje pozytywny wynik w próbie Tollensa :

HCOOH + Ag2O → CO2 + 2Ag + H2O

Natomiast w próbie Trommera wynik jest negatywny.

Kwas mrówkowy hamuje aktywność enzymów , zwłaszcza katalaz . Optimum skuteczności działania przypada na zakres pH 3–4 i niżej. Przy pH 6,0 zawiera zaledwie 0,56% czynnej, niezdysocjowanej formy kwasu mrówkowego.

Zastosowania

Ze względu na swoje właściwości grzybobójcze często wykorzystywany jako składnik preparatów grzybobójczych i zakwaszających. Często występuje w mieszaninach z innymi kwasami, bądź naniesiony na nośnik. Szerokie zastosowanie w syntezie organicznej. W pszczelarstwie jest stosowany do zwalczania roztocza Varroa destructor .

Kwas mrówkowy jest stosowany również jako konserwant . Jego numer jako dodatku do żywności to E 236 .

Posiada również właściwości leczące choroby reumatyczne [].

Zagrożenia

Toksykologia

Kwas mrówkowy jest bardzo szkodliwy dla skóry, błon śluzowych, dróg oddechowych i oczu. Może powodować zapalenia i obrzęki górnych dróg oddechowych, bóle głowy, wymioty, oparzenia skóry i oczu[6].

Ekotoksykologia

  • Toksyczność dla ryb: LC50 100 mg/l przez 96 h – Leuciscus idus ;
  • Toksyczność dla bezkręgowców wodnych: EC50 34,2 mg/l przez 48 h – Daphnia magna ;
  • Toksyczność dla bakterii: 46,7 mg/l przez 17 h – Pseudomonas putida[6].

BHP

Przypisy

  1. Kwas mrówkowy – podsumowanie ( ang. ). PubChem Public Chemical Database.
  2. Kwas mrówkowy – karta leku (EXPT01461) ( ang. ). DrugBank.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 Komisja Europejska – Europejskie Biuro Chemiczne: IUCLID dataset – formic acid . 2000-02-18. [dostęp 2010-06-13].  ( ang. )
  4. 4,0 4,1 4,2 Kwas mrówkowy ( ang. ) w bazie ChemIDplus. United States National Library of Medicine . [dostęp 2010-06-13].
  5. Kwas mrówkowy ( pol. ) European chemical Substances Information System . IHCP . [dostęp 2010-08-23].
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 6,4 Kwas mrówkowy ( ang.  •  pol. ) w katalogu produktów Sigma-Aldrich.


Inne hasła zawierające informacje o "Kwas mrówkowy":

Nadciśnienie tętnicze ...

Oddychanie komórkowe ...

Kwas fosforowy ...

Zawał mięśnia sercowego ...

Kwasy organiczne ...

Jarząb pospolity ...

Aldehyd glicerynowy ...

Towar ...

Hemofilia ...

Grupa karbonylowa ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Kwas mrówkowy":

210. Gospodarka Polski. Przemysł i budownictwo (plansza 10) ...

Budowa i funkcja DNA (poprawiona) (plansza 4) ...

Budowa i funkcja DNA (poprawiona) (plansza 3) ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie