Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną. Kiszenie
KiszenieKiszenie, pot. kwaszenie — jeden ze sposobów utrwalania (konserwacji) żywności przeznaczonej do spożycia lub na paszę (
kiszonki
), opierający się na procesie
fermentacji mlekowej
-
cukry proste
zawarte w komórkach roślinnych rozkładają się na
kwas mlekowy
(1-1,8%), zapobiegający m.in. procesom
gnicia
(przez zahamowanie rozwoju mikroflory). Prawidłowy przebieg kiszenia zależy od zawartości w surowcu cukrów (1-1,5%) i wody (ok. 70%), utrzymania temp. 15-20
°C
w początkowych 2–3 dniach fermentacji, usunięcia powietrza np. przez ubicie (kapusta) lub zalanie solanką (ogórki, pomidory, czosnek, cebula, buraki ćwikłowe, fasolka szparagowa, bakłażany, papryka, kalafior, grzyby, jabłka). Na skalę przemysłową kiszenie przeprowadza się w dużych kadziach lub betonowych silosach. Podczas fermentacji oprócz kwasu mlekowego powstają niewielkie ilości
alkoholu
i
kwasu octowego
, wpływające – obok zastosowanych przypraw – na podniesienie smaku i zapachu produktów kiszenia, stanowiących bardzo cenne dietetyczne pożywienie, bogate w
witaminy C
(w 100 g kiszonej kapusty – 25 do 30 mg wit. C), a występujące w nich sole mineralne i kwas mlekowy korzystnie oddziałują na proces trawienia. Zobacz też
Inne hasła zawierające informacje o "Kiszenie":
Grzyby
są wykorzystywane do produkcji leków. Grzyby konserwuje się np. przez
suszenie
,
marynowanie
, Kiszenie i zamrażanie. Grzyby w twórczości artystycznejGrzyby były natchnieniem dla wielu artystów, ...
Sushi
...
Kiszenie
Kiszenie, pot. kwaszenie — jeden ze sposobów utrwalania (konserwacji) żywności przeznaczonej do ...
Chleb razowy
drożdżowych
). Taka technologia wymusza na początku znaczne wydłużenie procesu przygotowania zaczynu, bowiem Kiszenie zakwasu wymaga około 3–5 dni.To czasochłonne przygotowanie zakwasu jest zazwyczaj jednorazowe. ...
Prokarionty
produkcji
alkoholi
,
kwasów organicznych
,
antybiotyków
,
hormonów
,
enzymów
,
witamin
i
aminokwasów
. Powodują również Kiszenie
ogórków
,
kapusty
czy
oliwek
, a także zsiadanie się
mleka
, co jest ...
bakteria
Bakterie są powszechnie wykorzystywane przez człowieka: w przemyśle spożywczym (przetwory z mleka, Kiszenie), fermentacyjnym (aceton, butanol, kwas mlekowy, masłowy), farmaceutycznym (antybiotyki, niektóre witaminy i ...
Sieczka (pasza)
metodom uszlachetniającym, takim jak: moczenie, zaparzanie, parowanie, drożdżowanie, amoniakowanie, melasowanie, wapnowanie oraz Kiszenie.W czasie kombajnowego zbioru
zbóż
i
rzepaku
często słomę rozdrabnia się na ...
Inne lekcje zawierające informacje o "Kiszenie":
Hasło nie występuje w innych lekcjach!
|