Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną.

Kiszenie

Kiszenie

Kiszenie, pot. kwaszenie — jeden ze sposobów utrwalania (konserwacji) żywności przeznaczonej do spożycia lub na paszę ( kiszonki ), opierający się na procesie fermentacji mlekowej - cukry proste zawarte w komórkach roślinnych rozkładają się na kwas mlekowy (1-1,8%), zapobiegający m.in. procesom gnicia (przez zahamowanie rozwoju mikroflory). Prawidłowy przebieg kiszenia zależy od zawartości w surowcu cukrów (1-1,5%) i wody (ok. 70%), utrzymania temp. 15-20 °C w początkowych 2–3 dniach fermentacji, usunięcia powietrza np. przez ubicie (kapusta) lub zalanie solanką (ogórki, pomidory, czosnek, cebula, buraki ćwikłowe, fasolka szparagowa, bakłażany, papryka, kalafior, grzyby, jabłka). Na skalę przemysłową kiszenie przeprowadza się w dużych kadziach lub betonowych silosach.

Podczas fermentacji oprócz kwasu mlekowego powstają niewielkie ilości alkoholu i kwasu octowego , wpływające – obok zastosowanych przypraw – na podniesienie smaku i zapachu produktów kiszenia, stanowiących bardzo cenne dietetyczne pożywienie, bogate w witaminy C (w 100 g kiszonej kapusty – 25 do 30 mg wit. C), a występujące w nich sole mineralne i kwas mlekowy korzystnie oddziałują na proces trawienia.

Zobacz też


Inne hasła zawierające informacje o "Kiszenie":

Grzyby są wykorzystywane do produkcji leków. Grzyby konserwuje się np. przez suszenie , marynowanie , Kiszenie i zamrażanie. Grzyby w twórczości artystycznejGrzyby były natchnieniem dla wielu artystów, ...

Sushi ...

Kiszenie Kiszenie, pot. kwaszenie — jeden ze sposobów utrwalania (konserwacji) żywności przeznaczonej do ...

Chleb razowy drożdżowych ). Taka technologia wymusza na początku znaczne wydłużenie procesu przygotowania zaczynu, bowiem Kiszenie zakwasu wymaga około 3–5 dni.To czasochłonne przygotowanie zakwasu jest zazwyczaj jednorazowe. ...

Prokarionty produkcji alkoholi , kwasów organicznych , antybiotyków , hormonów , enzymów , witamin i aminokwasów . Powodują również Kiszenie ogórków , kapusty czy oliwek , a także zsiadanie się mleka , co jest ...

bakteria Bakterie są powszechnie wykorzystywane przez człowieka: w przemyśle spożywczym (przetwory z mleka, Kiszenie), fermentacyjnym (aceton, butanol, kwas mlekowy, masłowy), farmaceutycznym (antybiotyki, niektóre witaminy i ...

Sieczka (pasza) metodom uszlachetniającym, takim jak: moczenie, zaparzanie, parowanie, drożdżowanie, amoniakowanie, melasowanie, wapnowanie oraz Kiszenie.W czasie kombajnowego zbioru zbóż i rzepaku często słomę rozdrabnia się na ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Kiszenie":

Hasło nie występuje w innych lekcjach!





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie