Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Kuchnia chińska

Kuchnia chińska

Zupa z pierożkami wonton i makaronem
Przekąski dim sum
Kurczak gongbao
Budyń z tofu

Kuchnia chińska to zbiorcza nazwa wszystkich zwyczajów kulinarnych ludów mieszkających w Chinach , a często również w innych krajach wschodniej i południowo-wschodniej Azji .

Spis treści

Geograficzne odmiany kuchni chińskiej

Mimo wielu cech wspólnych (np. duża ilość warzyw), między regionami Chin występują bardzo duże różnice pod względem używanych składników, przypraw oraz sposobów przyrządzania. Wyróżnić można różne odmiany kuchni chińskiej:

  • pekińska - kuchnia północnych Chin, oparta na tradycjach kulinarnych prowincji Hebei i Szantung . Podstawą pożywienia są pszenne bułeczki gotowane na parze oraz makaron. Dania z ryżu należą do rzadkości. Duży wpływ na kuchnię tego regionu mieli w przeszłości Mongołowie , wprowadzając dania mięsne, opiekane na rożnie i smażone.
  • kantońska - kuchnia południowych Chin (okolic Kantonu oraz Hongkongu ), najbardziej znana na Zachodzie, używająca głównie ryżu i drobno posiekanych składników szybko smażonych na woku . W morskich regionach Chin dominują potrawy z ryb i owoców morza.
  • szanghajska - kuchnia wschodnich Chin (miasta Szanghaj , Suzhou , Hangzhou i Nankin , charakteryzująca się słodkim smakiem (brązowy cukier dodaje się często do dań mięsnych). Słynie z ryb i owoców morza.
  • syczuańska - kuchnia Chin zachodnich, oparta na wołowinie, bardzo pikantna. Słynie z potraw wędzonych.
  • hunańska - kuchnia regionów centralnych, położonych wzdłuż rzeki Jangcy , ryżowego zagłębia Chin. Bardzo pikantna.
  • fukieńska - kuchnia południowo-wschodnich Chin, znanych z najlepszego sosu sojowego, pierożków i wielkiej różnorodności zup
  • sinciang - kuchnia północno-zachodnich Chin, najbardziej odmienna, w której widoczne są wpływy Azji Środkowej. Nie ma tam ryżu, więc używane są różne zboża. W niektórych regionach tej części kraju dominuje islam , nie je się tam zatem popularnej na południu wieprzowiny . Stosuje się gotowanie na wolnym ogniu w glinianym garnku.
  • nonya - odmiana kuchni chińskiej spotykana jedynie w Singapurze , będąca skrzyżowaniem upodobań chińskich i malajskich[1]
  • chaozhou - kuchnia regionu Chaoshan w prowincji Guangdong , słynąca z owoców morza i delikatnych, wykwintnych dań

Sposoby przyrządzania potraw

(sekcja do opracowania)

Składniki kuchni chińskiej

(sekcja do opracowania)

Etykieta chińska

Potrawy zwykle je się pałeczkami z miseczek.

Bibliografia

  • Pospieszyńska, Katarzyna: Kuchnia chińska Warszawa 1988
  • Markuza, Biruta: Smak tropików (kuchnie Pacyfiku) Warszawa 1990
  • Ken Hom: Łatwa kuchnia chińska, Oficyna IMBIR, Warszawa 2006,

Linki zewnętrzne

Przypisy

  1. Markuza, Biruta: Smak tropików str. 102


Inne hasła zawierające informacje o "Kuchnia chińska":

Brescia ...

Tiumeń ...

1972 ...

1884 ...

1986 ...

Boris Blacher ...

1977 ...

Schronisko PTTK "Odrodzenie" na Przełęczy Karkonoskiej ...

1878 ...

Zamek Chojnik ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Kuchnia chińska":

224 Konflikty zbrojne po II wojnie światowej (plansza 8) ...

046. Aachen (plansza 17) ...

Pierwiastki bloku s (plansza 13) ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie