Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Fermentacja propionowa

Fermentacja propionowa

Fermentacja propionowa - fermentacja wywoływana przez bakterie propionowe.

Charakterystyka bakterii propionowych

  • należą do rodzaju Propionibacterium,
  • mają kształt pałeczek,
  • są gramdodatnie
  • są względnymi beztlenowcami,
  • nie wytwarzają przetrwalników,
  • mają zastosowanie przy produkcji serów dojrzewających, np. sera edamskiego (wytwarzający się kwas octowy i propionowy nadają serom charakterystyczny, nieco ostry smak , a dwutlenek węgla powoduje powstawanie oczek w serze),
  • bakterie te towarzyszą bakteriom mlekowym w zakwasach chlebowych, a niekiedy też w kiszonkach .

Równanie sumaryczne fermentacji propionowej

3CH3CHOHCOOH + bakterie propionowe ⇒ 2CH3CH2COOH + CH3COOH + CO2 + H2O + kcal

( kwas mlekowy + bakterie → kwas propionowy + kwas octowy + energia)

Zobacz też


Inne hasła zawierające informacje o "Fermentacja propionowa":

Oddychanie komórkowe ...

Fruktoza ...

Fosforylacja oksydacyjna ...

Substancja psychoaktywna ...

Jöns Jacob Berzelius ...

Fermentacja cytrynowa fermentacja masłowa fermentacja mlekowa fermentacja mannitowa (zwana też "śluzową" lub "gumową") fermentacja metanowa fermentacja octowa (fermentacja tlenowa) Fermentacja propionowa Zobacz teżfermentacja tlenowa fermentacja beztlenowa ...

Gorzelnia ...

Chleb ...

Wino ...

Dekarboksylacja ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Fermentacja propionowa":

Higiena żywienia i żywności (plansza 6) ...

Przegląd i znaczenie bakterii (plansza 9) ...

Węglowodany (cukry) - część 2 (plansza 2) ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie