Eter dietylowy
Eter dietylowyEter dietylowy | | | Ogólne informacje | Wzór sumaryczny | C4H10O | Inne wzory | C2H5OC2H5, (C2H5)2O, Et2O |
SMILES
| CCOCC |
Masa molowa
| 74,12
g
/
mol
| Wygląd | klarowna, bezbarwna ciecz | Identyfikacja |
Numer CAS
|
60-29-7
|
PubChem
| 3283[1] | | | Niebezpieczeństwa |
MSDS
|
Zewnętrzne dane MSDS
| Zagrożenia wg
Dyrektywy 67/548/EWG
, zał. I[2] | | Skrajnie łatwopalny |
| | Szkodliwy |
| Skrajnie łatwopalny (F+) | Szkodliwy (Xn) |
|
NFPA 704
| |
Temperatura zapłonu
| -40
°C
|
Temperatura samozapłonu
| 170
°C
|
Zwroty ryzyka
| R12, R19, R22, R66, R67 |
Zwroty bezpieczeństwa
| S2, S9, S16, S29, S33 |
Numer RTECS
| KI5775000 | Jeżeli nie podano inaczej, dane dotyczą
warunków standardowych (25 °C, 1000 hPa)
|
Eter dietylowy (pot. eter etylowy[3], eter) –
organiczny
związek chemiczny
z grupy
eterów
, zbudowany z dwóch grup etylowych przyłączonych do atomu tlenu. Ma właściwości narkotyczne, nasenne i znieczulające. Nałogowe wąchanie lub spożywanie eteru nosi nazwę
eteromanii
. Jest bezbarwną, ruchliwą cieczą o przyjemnym
zapachu
. Słabo
rozpuszczalny
w
wodzie
, bardzo dobrze rozpuszczalny w
rozpuszczalnikach
organicznych (np.:
acetonie
,
etanolu
,
benzenie
). Eter dietylowy otrzymuje się w wyniku
dehydratacji
alkoholu etylowego (działając nań stężonym
kwasem siarkowym
w
temperaturze
140 °C). W przemyśle otrzymywany jest w wyniku dehydratacji par alkoholu etylowego przepuszczanych nad
Al2O3
lub
zeolitami
. Głównie stosowany jako: Eter dietylowy jest skrajnie łatwopalną cieczą (
temperatura zapłonu
: -40 °C, temperatura samozapłonu 170 °C). Z
powietrzem
(i
tlenem
) tworzy mieszaninę wybuchową. Jego pary są cięższe od powietrza, co powoduje, że "pełzają" po stole laboratoryjnym, unosząc się z otwartej butelki. Możliwe jest więc podpalenie par eteru, nawet w odległości kilku metrów od otwartej butelki, co powoduje szybkie przeniesienie ognia i
pożar
. Jest to powód, dla którego należy bardzo ostrożne obchodzić się z nim (dobrze wentylowane pomieszczenie), a w szczególności nie wolno używać otwartego ognia przy wszelkich pracach z eterem. W większych laboratoriach spotyka się specjalne pomieszczenia do wykonywania prac związanych z użyciem eteru dietylowego – tak zwane pokoje eterowe. Eter dietylowy (podobnie jak inne etery) ma skłonność do tworzenia wybuchowych, wysokowrzących
nadtlenków
, w wyniku działania światła i kontaktu z powietrzem.
Oddestylowanie
eteru zawierającego nadtlenki prowadzi do ich zatężenia i może spowodować eksplozję. Dlatego przed przystąpieniem do destylacji eteru należy wykonać test na obecność nadtlenków, a w razie stwierdzenia ich obecności należy rozłożyć je za pomocą środka
redukującego
[4]. Zobacz teżPrzypisy Bibliografia- praca zbiorowa: Słownik chemiczny. Wyd. VII. Warszawa: Wiedza Powszechna, 1995.
Inne hasła zawierające informacje o "Eter dietylowy":
Narkotyk
...
Substancja psychoaktywna
...
Pierwiastek chemiczny
...
Nyks
...
Ereb
...
Pitagoras
...
Stanisław Ignacy Witkiewicz
...
William Morton
...
Historia nauki
...
Metan
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Eter dietylowy":
102. Nieorganiczne i organiczne składniki komórki cz.3 (plansza 12)
...
Sieci komputerowe - Metody dostępu do sieci, część I (plansza 11)
...
Czas teraźniejszy (plansza 8)
...
|