Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Efekt Pasteura

Efekt Pasteura

Efekt Pasteura – efekt opisujący hamujący wpływ tlenu na proces fermentacji.

Efekt został odkryty w 1857 przez Ludwika Pasteura , który wykazał, że przeniesienie organizmu (drożdży) do warunków tlenowych spowoduje zahamowanie fermentacji i spadek zużycia substratu oddechowego. Hamowanie beztlenowego przebiegu glikolizy w wyniku oddychania tlenowego, tzn. aerobowego utleniania w cyklu kwasu cytrynowego .

Dzieje się tak ponieważ ATP , jony H+ i cytrynianinhibitorami fosfofruktokinazy-1, regulatorowego enzymu glikolizy[].


Inne hasła zawierające informacje o "Efekt Pasteura":

Mieszko II Lambert ...

Nadciśnienie tętnicze ...

Oddychanie komórkowe ...

Brno ...

Dwudziestolecie międzywojenne na świecie ...

Nowa Polityka Ekonomiczna ...

Zawał mięśnia sercowego ...

Widmo Brockenu ...

Słonecznik (Karkonosze) ...

Końskie Łby ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Efekt Pasteura":

Tęsknota za ojczyzną - ˝Moja piosnka (II)˝ Cypriana Kamila Norwida (plansza 7) ...

Układ limfatyczny i odporność organizmu (plansza 6) ...

Zanieczyszczenia atmosfery (plansza 10) ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie