Fermentacja mleczanowa – jest formą
oddychana beztlenowego
. Reakcje fermentacji zachodzą w
cytoplazmie
. Fermentacja ta odpowiada m.in. za efekt zakwaszania
mięśni
w czasie wzmożonego wysiłku fizycznego.
Fermentacja ta jest reakcją przekształcenia
pirogronianu
w
mleczan
. Jest to jednak proces mało efektywny, gdyż wówczas powstają jedynie 2 cząsteczki
ATP
, podczas gdy w
oddychaniu tlenowym
około 30 cząsteczek ATP.
Równanie chemiczne fermentacji mleczanowej w
oddychaniu komórkowym
wygląda następująco:
Inne hasła zawierające informacje o "Fermentacja mleczanowa":
Oddychanie komórkowe
komórka może wytwarzać ATP bez dostępu
tlenu
. Proces ten określany jest jako
Fermentacja mleczanowa
i chociaż prowadzi do wytworzenia ATP, to jego ilość jest ...
Roślina mająca największe liście dorastające do 20 metrów długości to palma Raphia farinifera (Raphia ruffia), która rośnie na wyspach Oceanu Indyjskiego.