Alergen
AlergenRóżnorodne pyłki roślinne Alergen – każdy
antygen
zewnątrzpochodny wywołujący reakcję
alergiczną
(uczuleniową). Alergenami są substancje pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, a także różne proste związki chemiczne o charakterze haptenów, np. leki. Alergeny dzielimy na: - wziewne (kurz, czyli wszystko to co wchodzi w jego skład: szczątki roślin, roztocze, szczątki zwierząt),
- pokarmowe, czyli takie, które dostają się do naszego organizmu razem z pokarmem, np. owoalbumina (albumina jaja kurzego),
- kontaktowe, wywołujące reakcję alergiczną po zetknięciu ze
skórą
, np. lateks, metale,
-
leki
, szczególnie
antybiotyki
β-laktamowe
oraz kuraropochodne leki stosowane w
anestezji
.
Alergeny nie wykazują szczególnych podobieństw, nie można więc określić, czy dana substancja może być alergenem, czy nie. Stosuje się natomiast ujednolicone nazewnictwo alergenów, składające się z trzech członów: - skrót nazwy rodzajowej organizmu, z którego pochodzi alergen,
- skrót nazwy gatunkowej tego organizmu,
-
cyfra
lub
liczba
arabska oznaczająca konkretny antygen danego organizmu. W przypadku istnienia kilku izoform alergenu do cyfry lub liczby dodaje się kolejne małe litery
alfabetu łacińskiego
,
Przykład: Der p 1 oznacza antygen nr 1 wyizolowany z Dermatophagoides pteronyssinus. Zwykle antygeny najsilniej uczulające są oznaczone cyfrą 1 i noszą nazwę alergenów głównych, czyli takich, które uczulają ponad 50% pacjentów danej grupy. Der p 1 jest antygenem głównym, gdyż u ponad 50% pacjentów uczulonych na kurz stwierdza się także uczulenie na ten właśnie alergen. Alergeny uczulające mniej niż 50% osób w danej grupie są nazywane alergenami słabymi. Najczęściej spotykane alergeny to: - dym papierosowy i smog. W skład
smogu
miejskiego wchodzi kurz o silnym potencjale alergizującym, podejrzewa się także udział
węglowodorów aromatycznych
, obecnych także w dymie papierosowym i odpowiedzialnych za jego właściwości alergogenne,
-
roztocze
– szczególnie alergogenne są gatunki z rodzajów Dermatophagoides oraz Euroglyphus. Alergeny pochodzące z roztoczy to
enzymy
jelitowe obecne w ich odchodach (grupa 1 alergenów roztoczy) oraz białka tkanek (grupa 2 alergenów roztoczy),
-
kurz
– jego potencjał alergizujący jest często związany z istnieniem w nim roztoczy, ich odchodów lub fragmentów tkanek. Gatunkiem odpowiedzialnym zwykle za alergiczne właściwości kurzu jest Dermatophagoides pteronyssinus,
-
pyłki roślin
, wywołujące alergię szczególnie często i występujące w okresie od
marca
do
października
,
-
sierść zwierzęca
,
-
pasożyty
, np.
owsik
.
Zobacz też
Inne hasła zawierające informacje o "Alergen":
Globuliny
...
Pogoda
...
Alergia
...
Leukocyt
...
Alergen
Różnorodne pyłki roślinneAlergen – każdy
antygen
zewnątrzpochodny wywołujący reakcję
alergiczną
(uczuleniową). Alergenami są substancje ...
Anafilaksja
...
Arad (miasto w Izraelu)
...
Zwierzęta domowe
...
Ostre zapalenie krtani
...
Astma oskrzelowa
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Alergen":
213. Gospodarka Polski. Lasy i wody jako bogactwa naturalne (plansza 5)
...
Użytkowanie i zagrożenia wód słodkich (plansza 24)
wywołując napady astmy
Kadm
kumuluje się w organizmie, niszcząc układ krwiotwórczy i nerki
Nikiel
jest głównym Alergenem w alergii przewodu pokarmowego i płuc
...
Higiena układu oddechowego (plansza 9)
Alergie – choroba wywoływana różnorodnymi czynnikami – Alergenami. W ostrzejszych
formach może prowadzić do astmy.
...
|