Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie
PrezentacjaMapaForumPrezentacja nieoficjalnaZmiana prezentacjiUczniowie
Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych

w Warszawie

ul. Komorska 17/23, 04-161 Warszawa
tel. (22) 610-35-88
www:   http://www.zssgil.edu.pl
e-mail:   zssgl@edu.um.warszawa.pl
 

TECHNIKUM SPOŻYWCZO-GASTRONOMICZNE
im. Jana Pawła II
(4 lata)


ZASADNICZA SZKOŁA
SPOŻYWCZO-GASTRONOMICZNA
im. Jana Pawła II

- kucharz (3 lata)

LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCE DLA DOROSŁYCH

Nasza Szkoła daje szansę samorealizacji
i pomaga uczniom w osiągnięciu pełnego rozwoju !!!

  1. Szkoła posiada certyfikat Prezydenta m. st. Warszawy "Wars i Sawa". Realizuje projekty w ramach Warszawskich Inicjatyw Edukacyjnych, zgodnie z programem "Warszawskie szkoły zawodowe na europejskim poziomie".
  2. Umiejętności praktyczne uczniowie zdobywają w renomowanych warszawskich hotelach takich jak: Sheraton, Bristol, Jan III Sobieski, Mercure, Holiday Inn, MDM, Metropol, Lord, Polonia Palace pod nadzorem znanych szefów kuchni. Młodzież uczestniczy w dodatkowych szkoleniach organizowanych przy współudziale Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, mistrzów kuchni, cukierni, kelnerstwa.
  3. Realizowane są w szkole projekty unijne - program "Rejs życia, podróż marzeń do tajników hotelarstwa i gastronomi", program Leonardo da Vinci
  1. Szkoła posiada tytuł "Szkoły Globalnej" nadany przez Polską Akcję Humanitarną za realizację zadań z zakresu edukacji rozwojowej w ramach międzynarodowego projektu „Szkoła Globalna”.
  2. Szkoła posiada nowoczesną bazę, w tym doskonale wyposażone pracownie gastronomiczne i pracownie obsługi konsumenta, gdzie uczniowie zdobywają umiejętności potrzebne do wykonywania przyszłego zawodu.
  3. Uzyskaliśmy Certyfikat Bezpiecznej Szkoły.
  4. Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych należy do Rodziny Szkół im. Jana Pawła II

Wybrane sukcesy uczniów szkoły
Młodzież uczestniczy z sukcesami w licznych konkursach i olimpiadach. Najważniejsze osiągnięcia w konkursach zawodowych:



  • V edycja Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego "Kuchnia Polska na Mazowszu" - reprezentanci naszej szkoły zdobyli trzy miejsca na podium
  • II miejsce w V edycji ogólnopolskiego Konkursu Sztuki Kulinarnej "Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia"
  • I miejsce w części kelnerskiej oraz III miejsce w części kulinarnej Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego "Kuchnia Polska na Mazowszu" - 2012 r.
  • W roku 2013 drużyna ZSS-G zakwalifikowała się do finału III Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych.
  • Finał I Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Wołowina na Polskim Stole" (2012 rok).
  • Nasi uczniowie zdobywali nominacja do Młodzieżowej Reprezentacji Polski Juniorów w Kulinarnych Mistrzostwach Świata w Luksemburgu w 2010 roku (Culinary World Cup).
  • uzyskanie tytułu laureata Olimpiady Innowacji Technicznych – 2010 r.; III miejsce w X Ogólnopolskiej Olimpiadzie Młodych Barmanów – 2011 rok.



Zajęcia praktyczne

Praktyczna nauka zawodu w Technikum Spożywczo-Gastronomicznym im. Jana Pawła II realizowana jest w formie pracowni gastronomicznej, produkcji gastronomicznej i praktyki zawodowej w najlepszych warszawskich hotelach, restauracjach, zakładach gastronomicznych oraz w Centrum Kształcenia Praktycznego.

Uczniowie Zasadniczej Szkoły Spożywczo-Gastronomicznej im. Jana Pawła II uczą się wybranego zawodu na zajęciach praktycznych (1 dzień w tygodniu) w zawodzie kucharz w hotelach, restauracjach i zakładach gastronomicznych.

Szkoła współpracuje między innymi z takimi hotelami i restauracjami: Bristol, Sheraton, Westin, Marriott Airport, Hyatt, Hetman, Mercure, Polonia Palace, MDM, siecią hoteli IBIS, Novotel Airport, Victoria, Restauracja Moonsfera, Restauracja Belvedere.

Podczas praktycznej nauki zawodu uczniowie poznają przyszłe miejsca pracy oraz przyszłych pracodawców. Często zdarza się, że po ukończeniu szkoły absolwenci podpisują umowę o pracę z zakładem, w którym odbywali zajęcia praktyczne.

Młodzież uczestniczy w różnych formach zajęć pozalekcyjnych:
  • wycieczki o różnorodnej tematyce
  • koła zainteresowań (gastronomiczne, barmańskie, kelnerskie, cukiernicze, przedmiotowe, sportowe)
  • szkolenia i warsztaty
  • wykłady na warszawskich uczelniach:
    • Wszechnica Żywieniowa (SGGW)
    • Uniwersytet Warszawski (Wydział Chemii)
  • spektakle teatralne i „ambitne” kino


SERDECZNIE ZAPRASZAMY

Umieść poniższy link na swojej stronie aby wzmocnić promocję tej jednostki oraz jej pozycjonowanie w wyszukiwarkach internetowych:

Zaloguj się aby mieć dostęp do platformy edukacyjnej



Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie