Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie
PrezentacjaMapaForumPrezentacja nieoficjalnaZmiana prezentacjiUczniowie
Zespół Szkół Gastronomicznych

im. Karola Libelta

ul. Podkomorska 49, 60-326 Poznań
tel. (61) 867-40-41, fax (61) 867-23-08
www:   http://www.gastronomik.oswiata.org.pl
e-mail:   zsgpoznan@wp.pl
 

TECHNIKUM GASTRONOMICZNE

- technik żywienia
  i usług gastronomicznych

- języki obce (j. angielski, j. niemiecki,
  j. francuski), jeden wybrany na poziomie
  rozszerzonym, drugi na poziomie
  podstawowym

- przedmioty nauczane na poziomie
  rozszerzonym: geografia, biologia
  lub chemia


ZASADNICZA SZKOŁA ZAWODOWA Nr 3

- kucharz
- języki obce do wyboru (j. angielski,
  j. niemiecki, j. francuski)

Absolwenci naszej szkoły są wysoko cenionymi i poszukiwanymi na rynku pracownikami. ZSG jest placówką oświatową o bardzo bogatej tradycji, oraz ośrodkiem egzaminacyjnym we wszystkich realizowanych w szkole zawodach. W roku 2000 szkoła obchodziła jubileusz 100-lecia istnienia.

W szkole naucza się następujących języków obcych: angielskiego, francuskiego, niemieckiego. Placówka organizuje ogólnopolskie konkursy zawodowe i liczne konkursy wewnątrzszkolne. Uczniowie szkoły odnoszą liczne sukcesy w konkursach gastronomicznych w całym kraju oraz konkursach związanych z tematyką europejską i historyczną oraz WOS. Wiele osiągnięć sportowych - przede wszystkim w rozgrywkach gier zespołowych.

Szkoła jest organizatorem eliminacji okręgowych Olimpiady Wiedzy o Żywieniu. Zapewniamy opiekę pielęgniarską i pedagogiczną.

W szkole znajdują się:
  • pracownia gastronomiczna
  • ośrodek egzaminacyjny
  • trzy sale technologiczne
  • sala obsługi konsumenta
  • bogato wyposażona baza do szkolenia zawodowego: kuchnia gorąca, cukiernicza, garmażeryjna
  • sala restauracyjno-bankietowa
  • pracownia komputerowa
  • sala gimnastyczna
  • kompleks boisk ze sztuczną trawą
  • bogato wyposażona biblioteka szkolna z centrum multimedialnym


Pracownia gastronomiczna
Pracownia gastronomiczna jest jednym z najważniejszych miejsc w Zespole Szkół Gastronomicznych w Poznaniu. Uczniowie doskonalą tutaj swoje umiejętności zawodowe, pogłębiają wiedzę praktyczną, uczą się pracy w zespole oraz odpowiedzialności za staranne wykonanie potraw. W pracowni gastronomicznej uczniowie z klas młodzieżowych zasadniczej szkoły zawodowej oraz z klas technikum mają możliwość odbywania praktyk zawodowych. Pod opieką nauczycieli realizują zlecenia konsumentów – przyjęcia, bankiety, spotkania rodzinne, itp.

Pracownia gastronomiczna dysponuje nowoczesnym sprzętem kuchennym i jest otwarta na propozycje kulinarne z całego świata. Zapraszamy do stołówki pracowni gastronomicznej, gdzie można zakupić bardzo smaczne i tanie obiady domowe, wyroby garmażeryjne, kanapki, tartinki, wyroby cukiernicze z własnej pracowni.

Na terenie szkoły funkcjonuje bezprzewodowa sieć internetowa Wi-Fi.
W naszej szkole funkcjonuje dziennik elektroniczny. Dokumentacja szkolna dotycząca uczniów ma formę elektroniczną. Rodzice, po uzyskaniu od wychowawcy indywidualnego loginu i hasła, będą mogli zalogować się do systemu z dowolnego komputera podłączonego do Internetu i na bieżąco kontrolować frekwencję oraz oceny swoich dzieci. Kliknij, żeby połączyć się z dziennikiem elektronicznym.

W szkole odbywają się:
  • kurs barmański - możliwość zdobycia dodatkowych kwalifikacji
  • konkurs Młody Kreator Sztuki Kulinarnej (organizowany przez firmę Unilever Food Solubions)
  • liczne szkolne konkursy kulinarne i kelnerskie
  • bogata oferta udziału w kulinarnych i sportowych wydarzeniach szkoły i Poznania
  • udział w ogólnopolskich projektach organizowanych przez CEO, ODN, EFS
  • wycieczki krajowe i zagraniczne
  • koła zainteresowań m.in.: Klub Europejski, gazetka szkolna "Obżartuch", koła teatralne, filmowe, przedmiotowe i wiele innych

Nasza Szkoła przystąpiła do Programu Wiarygodna Firma w kategorii Wiarygodna Szkoła 2012/2013. W wyniku pomyślnej weryfikacji uzyskaliśmy certyfikat potwierdzający, że jesteśmy szkołą będącą w stanie zabezpieczyć właściwy poziom edukacyjny, wychowawczy i bezpieczeństwo naszym uczniom.

PRAKTYKI ZAWODOWE

Uczniowie naszej szkoły odbywają, w zależności od profilu klasy, jedno lub dwumiesięczną praktykę w całym cyklu nauczania. W klasach kształcących w zawodzie technik usług gastronomicznych praktyki przypadają na klasę drugą i klasę czwartą, a klasy kucharskie odbywają praktyki w klasie trzeciej. Są one organizowane przez szkołę w najlepszych hotelach i restauracjach na terenie miasta Poznania, między innymi w Sheratonie, Mercure, Novotelu Centrum, Novotelu Malta, Polonezie, Ikarze, Campanille, Dorianie, Parku, Andersii czy Meridianie.

Uczniowie mają też możliwość odbycia praktyk w ośrodkach nadmorskich: Hotelu "Bryza" w Juracie lub Ośrodku Wczasowym "Luboń" w Sarbinowie Morskim, gdzie łączą pracę, naukę i wypoczynek.

Umieść poniższy link na swojej stronie aby wzmocnić promocję tej jednostki oraz jej pozycjonowanie w wyszukiwarkach internetowych:

Zaloguj się aby mieć dostęp do platformy edukacyjnej



Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie