Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie
PrezentacjaMapaForumPrezentacja nieoficjalnaZmiana prezentacjiUczniowie
Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego

im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich

ul. Warzywna 19, 61-658 Poznań
tel./fax (61) 820-00-91
www:   http://www.zsps.poznan.pl
e-mail:   office@zsps.poznan.pl


ZASADNICZA SZKOŁA ZAWODOWA Nr 8 (3 lata)


LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCYM DLA DOROSŁYCH

- nauka trwa 3 lata (absolwenci gimnazjum,
  dorośli którzy ukończyli 7 - lub 8-klasową
  szkołę podstawową)

- nuka trwa 2 lata (absolwenci ZSZ)
- zajęcia w trybie zaocznym (piątek
  popołudniu oraz w sobotę)

 

TECHNIKUM PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO
(4 lata)

- technik hotelarstwa
- technik żywienia i usług
  gastronomicznych

- technik technologii żywności (klasa
  patronacka Uniwersytetu Przyrodniczego
  w Poznaniu)

- specjalizacje:
  • produkcja wyrobów cukierniczych
  • produkcja wyrobów piekarskich
  • produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych


KWALIFIKACYJNE KURSY ZAWODOWE

- T.15. Organizacja żywienia i usług
  gastronomicznych

- T.16. Organizacja i nadzorowanie
  produkcji wyrobów spożywczych

- T.6. Sporządzanie potraw i napojów
- T.4. Produkcja wyrobów cukierniczych
- T.3. Produkcja wyrobów piekarskich
- T.5. Produkcja przetworów mięsnych
  i tłuszczowych

- T.11. Planowanie i realizacja usług
  w recepcji

- T.12. Obsługa gości w obiekcie
  świadczącym usługi hotelarskie

Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich jest szkołą z tradycjami i osiągnięciami. 14 września 2012r. Zespól Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu obchodził 60-lecie swojego istnienia. Rynek pracy zmienia się błyskawicznie i wymaga nowych kwalifikacji zawodowych. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom młodzieży Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego umożliwia przekwalifikowanie oraz uzyskanie wyższych kwalifikacji w systemie dziennym i zaocznym.

Nowoczesność i atrakcyjność procesu nauczania zapewniają:
  • zawsze życzliwa, wysoko wykwalifikowana kadra nauczycielska
  • skomputeryzowana biblioteka i Szkolna Czytelnia Multimedialna
  • nowoczesne pracownie ćwiczeń praktycznych
  • bogato wyposażone laboratoria
  • pracownie komputerowe z możliwością korzystania z Internetu
  • liczne koła zainteresowań
  • monitoring, warunkujący bezpieczeństwo i działania profilaktyczne

Szkoła posiada bogato wyposażoną bazę sportową - stadion, boisko do piłki nożnej ze sztuczną nawierzchnią, boiska do koszykówki i siatkówki, siłownię oraz dwie sale gimnastyczne, w tym jedną do prowadzenia zajęć fitness. Przy ZSPS działa klub sportowy.

Języki obce w zależności od języka nauczanego w szkole gimnazjalnej:
  • Technikum
    - język angielski (kontynuacja), język niemiecki lub język rosyjski (podstawowy)
    - język niemiecki (kontynuacja), język angielski lub język rosyjski (podstawowy)
  • ZSZ – język angielski lub język niemiecki (kontynuacja)

Uczniowie rozwijają swoje zainteresowania w ramach kilkunastu kół zainteresowań:
  • Klub Dziennikarza
  • koło ekonomistów
  • koło technologów
  • koło biologiczne
  • Koło Miłośników Kuchni Rosyjskiej
  • Koło Miłośników Krajów Anglojęzycznych
  • Szkolne Koło Krzewienia Kultury
  • szkolne koło PCK
  • wolontariat
  • koło taneczno-wokalne
  • piłka siatkowa
  • piłka nożna chłopców
  • piłka koszykowa
  • zajęcia na siłowni

Dlaczego ZSPS?
Od 1946 roku szkoli fachową kadrę na potrzeby przemysłu spożywczego Wielkopolski oraz całego kraju. Absolwenci od lat odgrywają znaczącą rolę w rzemiośle, przedsiębiorstwach państwowych, prywatnych, spółdzielczych oraz reprezentują Polskę na konkursach międzynarodowych sztuki cukierniczej, piekarskiej, przetwórstwa mięsa.

Szkoła utrzymuje szerokie kontakty ze środowiskiem zawodowym. Współpracuje z ok. 250 zakładami pracy różnych branż przemysłu spożywczego. Od kilku lat organizuje:
  • Ogólnopolski Turniej Cukierniczy
  • Ogólnopolski Turniej Piekarski
  • Ogólnopolski Turniej Przetwórstwa Mięsa
  • Ogólnopolską Olimpiadę Wiedzy o Żywności

Szkoła współpracuje z Uniwersytetem Przyrodniczym w Poznaniu, umożliwiając odbywanie praktyk zawodowych dla studentów kierunku "Technologia żywności". Studenci odbywający praktyki poznają nowoczesne linie technologiczne wytwarzania żywności, przechodząc wszystkie działy produkcyjne. Placówka posiada bogato wyposażone pracownie technologiczne, kuchmistrzowskie, w których znajduje się nowoczesny park maszynowy do przetwórstwa mięsnego, produkcji piekarsko-cukierniczej oraz gastronomii.

Absolwenci szkoły mogą podjąć pracę:
  • w usługach hotelarskich i turystycznych
  • w zakładach żywienia zbiorowego
  • w zakładach przetwórstwa spożywczego
  • w laboratoriach analitycznych produktów spożywczych
  • prowadzić własną działalność gospodarczą w branży spożywczej

Kwalifikacyjne Kursy Zawodowe
Od września 2013 r. w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego można rozpocząć naukę na kursach kwalifikacyjnych. Każdy może podjąć naukę niezależnie czy jest absolwentem gimnazjum i ma skończone 18 lat, czy liceum ogólnokształcącego czy zasadniczej szkoły zawodowej. Absolwentom Zasadniczej Szkoły Zawodowej proponujemy kursy kwalifikacyjne, które są dopełnieniem ich wyuczonego zawodu. Po ukończeniu tego kursu (i zdaniu egzaminu!) oraz Liceum Ogólnokształcącego dla Dorosłych uzyskają tytuł technika w danym zawodzie. Nauka na kursie trwa 2 lata, a zajęcia odbywają się w trybie zaocznym, czyli w piątek popołudniu, oraz sobotę.

Gwarantujemy słuchaczom Liceum Ogólnokształcącego dla Dorosłych działającego przy Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego dostosowanie zajęć tak, aby mogli jednocześnie ukończyć wybrany przez siebie kurs kwalifikacyjny.

GALERIA

Umieść poniższy link na swojej stronie aby wzmocnić promocję tej jednostki oraz jej pozycjonowanie w wyszukiwarkach internetowych:

Zaloguj się aby mieć dostęp do platformy edukacyjnej



Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie