Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie
PrezentacjaMapaForumPrezentacja nieoficjalnaZmiana prezentacjiUczniowie
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich

ul. Armii Ludowej 1, 26-600 Radom
tel. (048) 366-29-96, fax (048) 627-11-39
www:   http://www.zssh.radom.pl
e-mail:   szkola@zssh.radom.pl



TECHNIKUM UZUPEŁNIAJĄCE (3 lata)
na podbudowie ZSZ

 

TECHNIKUM (4 lata)


ZASADNICZA SZKOŁA ZAWODOWA

- kucharz małej gastronomii (2 lata)
- piekarz (3 lata)
- cukiernik (3 lata)
- rzeźnik wędliniarz (3 lata)

SZKOŁA POLICEALNA

Praktyczna nauka zawodu odbywa się w pracowniach:

  • technologiczno-żywieniowych,
  • technologii gastronomicznej z obsługą konsumenta,
  • hotelarskiej,
  • produkcji i techniki cukierniczej.

Do dyspozycji uczniów oferujemy także:

  • pracownie komputerowe ze stałym dostępem do Internetu,
  • pracownie ekonomiczną i techniki biurowej,
  • Centrum Informacji Multimedialnej,
  • gabinety językowe i pracownie przedmiotowe,
  • duża pełnowymiarowa sala gimnastyczna,
  • nowoczesne boiska sportowe (trawiaste, asfaltowe),
  • siłownię.

Pracownia Technologiczno-Żywieniowa przy Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu

W pracowniach technologiczno-żywieniowych uczniowie zdobywają niezbędną w swojej przyszłej pracy praktykę. Podczas zajęć mają możliwości zdobywania certyfikatów zawodowych NVQ - dokumentów potwierdzających kwalifikacje zawodowe w systemie kształcenia modułowego.

W ramach szkolenia pracownia prowadzi działalność produkcyjną w zakresie:

  • przygotowania i wydawania posiłków obiadowych dla uczniów i konsumentów,
  • przygotowania i obsługi przyjęć okolicznościowych oraz bankietów na zamówienie,
  • wyrobu produktów ciastkarskich i garmażeryjnych,
  • organizacji wyżywienia i zakwaterowania dla gości zagranicznych goszczących w naszej szkole.

Pracownie technologiczno-żywieniowe wyposażone są w:

  • maszyny, urządzenia i naczynia do przygotowywania potraw,
  • próbki surowców, półproduktów, przypraw i wyrobów gotowych,
  • zastawę i bieliznę stołową,
  • modele, atrapy i przekroje maszyn i urządzeń stosowanych w procesach technologicznych, procesach pomocniczych oraz w kontroli produkcji,
  • instrukcje obsługi i dokumentację techniczną maszyn i urządzeń.

W pracowni technologii gastronomicznej z obsługą konsumenta uczniowie poznają tajniki:

  • właściwej obsługi gościa,
  • przyjmowania i rejestrowania zamówienia,
  • projektowania, aranżacji sal i pomieszczeń konsumpcyjnych,
  • oceny jakości, dekoracji i estetyki podawanych potraw.

Organizacja zajęć obsługi konsumenta odbywa się z możliwością podawania potraw przygotowanych przez uczniów na zajęciach praktycznych.

W pracowni produkcji cukierniczej uczniowie zajmują się:

  • wypiekiem ciast i ciastek o różnych gramaturach i kształtach, przekładanych nadzieniami oraz
  • różnego rodzaju polewami i kuwerturą,
  • dobieraniem surowców do produkcji określonego wyrobu cukierniczego,
  • dobieraniem, eksploatacją i konserwacją narzędzi i maszyn stosowanych w produkcji wyrobów cukierniczych.

Pracownia hotelarska

W czasie zajęć również o charakterze ćwiczeń uczniowie uczą się fachowej, kompleksowej obsługi gościa hotelowego (recepcja, służba piętrowa, gastronomia, usługi komplementarne), a także zbierania danych, gromadzenia informacji, kreowania rozwoju i planowania różnego rodzaju usług hotelarskich.

Pracownia hotelarska posiada część recepcyjną i cztery jednostki mieszkalne z dwiema łazienkami. Część recepcyjna wyposażona jest w ladę recepcyjną, dwa stanowiska komputerowe, aparaty telefoniczne, sprzęt audiowizualny: telewizor, magnetowid, rzutnik pisma. Jednostki mieszkalne wyposażone są w łóżka, pościel i bieliznę pościelową, zestawy ręczników, drobne dodatkowe wyposażenie, a także wózek z wyposażeniem do sprzątania.

Zajęcia dodatkowe

  • szkolne koło hotelarzy,
  • szkolne koło turystyczno-krajoznawcze PTTK,
  • zajęcia sportowe,
  • koło dziennikarskie.

Pełna prezentacja szkoły pojawi się po zatwierdzeniu oferty przedstawionej szkole.
Jeżeli szkoła nie otrzymała oferty, prosimy o kontakt:

zmiany@szkolnictwo.pl

Umieść poniższy link na swojej stronie aby wzmocnić promocję tej jednostki oraz jej pozycjonowanie w wyszukiwarkach internetowych:

X

TO JEST ROBOCZA PREZENTACJA JEDNOSTKI!

Zapraszamy placówkę do skorzystania z pełnej reklamy.
Skontaktuj się z redakcją katalogu,
ustal atrakcyjne warunki współpracy.




Ilość odwiedzin katalogu szkół:
marzec 2009 - 1.889.917
luty 2009 - 1.521.235
styczeń 2009 - 1.696.473
grudzień 2008 - 1.064.778

www.szkolnictwo.pl

e-mail: zmiany@szkolnictwo.pl
- największy w Polsce katalog szkół
- ponad 1 mln użytkowników miesięcznie


Zarejestruj się lub zaloguj, aby mieć pełny dostęp do informatora o szkołach.

Bezpłatne, interaktywne lekcje i testy do języka angielskiego -> www.szkolnictwo.pl (w zakładce "Nauka"). Dostępne są również inne języki i przedmioty.

Zaloguj się aby mieć dostęp do platformy edukacyjnej



Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie