Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie
PrezentacjaMapaForumPrezentacja nieoficjalnaZmiana prezentacjiUczniowie
Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego

im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich

ul. Warzywna 19, 61-658 Poznań
tel./fax (61) 820-00-91
www:   http://www.zsps.poznan.pl
e-mail:   office@zsps.poznan.pl


ZASADNICZA SZKOŁA ZAWODOWA Nr 8 (3 lata)


LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCYM DLA DOROSŁYCH

- nauka trwa 3 lata (absolwenci gimnazjum,
  dorośli którzy ukończyli 7 - lub 8-klasową
  szkołę podstawową)

- nuka trwa 2 lata (absolwenci ZSZ)
- zajęcia w trybie zaocznym (piątek
  popołudniu oraz w sobotę)

 

TECHNIKUM PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO
(4 lata)

- technik hotelarstwa
- technik żywienia i usług
  gastronomicznych

- technik technologii żywności (klasa
  patronacka Uniwersytetu Przyrodniczego
  w Poznaniu)


KWALIFIKACYJNE KURSY ZAWODOWE

- T.15. Organizacja żywienia i usług
  gastronomicznych

- T.16. Organizacja i nadzorowanie
  produkcji wyrobów spożywczych

- T.6. Sporządzanie potraw i napojów
- T.4. Produkcja wyrobów cukierniczych
- T.3. Produkcja wyrobów piekarskich
- T.5. Produkcja przetworów mięsnych
  i tłuszczowych

- T.11. Planowanie i realizacja usług
  w recepcji

- T.12. Obsługa gości w obiekcie
  świadczącym usługi hotelarskie

Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich jest szkołą z tradycjami i osiągnięciami. 14 września 2012r. Zespól Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu obchodził 60-lecie swojego istnienia. Rynek pracy zmienia się błyskawicznie i wymaga nowych kwalifikacji zawodowych. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom młodzieży Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego umożliwia przekwalifikowanie oraz uzyskanie wyższych kwalifikacji w systemie dziennym i zaocznym.

Nowoczesność i atrakcyjność procesu nauczania zapewniają:
  • zawsze życzliwa, wysoko wykwalifikowana kadra nauczycielska
  • skomputeryzowana biblioteka i Szkolna Czytelnia Multimedialna
  • nowoczesne pracownie ćwiczeń praktycznych
  • bogato wyposażone laboratoria
  • pracownie komputerowe z możliwością korzystania z Internetu
  • liczne koła zainteresowań
  • monitoring, warunkujący bezpieczeństwo i działania profilaktyczne

Szkoła posiada bogato wyposażoną bazę sportową - stadion, boisko do piłki nożnej ze sztuczną nawierzchnią, boiska do koszykówki i siatkówki, siłownię oraz dwie sale gimnastyczne, w tym jedną do prowadzenia zajęć fitness. Przy ZSPS działa klub sportowy.

Języki obce w zależności od języka nauczanego w szkole gimnazjalnej:
  • Technikum
    - język angielski (kontynuacja), język niemiecki lub język rosyjski (podstawowy)
    - język niemiecki (kontynuacja), język angielski lub język rosyjski (podstawowy)
  • ZSZ – język angielski lub język niemiecki (kontynuacja)

Uczniowie rozwijają swoje zainteresowania w ramach kilkunastu kół zainteresowań:
  • Koło Miłośników Literatury
  • koło dziennikarza
  • koło polonistyczne
  • koło języka niemieckiego
  • koło Miłośników Kultury Germańskiej
  • koło matematyczne
  • koło geograficzne
  • koło ekologiczne
  • szkolne koło krzewienia kultury
  • Koło Pomocy Psychologicznej i Profilaktyki Uzależnień
  • wolontariat
  • szkolne koło PCK
  • koło racjonalnego żywienia
  • koło turystyczne
  • koło przedsiębiorczego technologa
  • Rytm Muzyka Taniec
  • piłka siatkowa chłopców
  • piłka nożna chłopców
  • piłka koszykowa chłopców
  • zajęcia na siłowni

Dlaczego ZSPS?
Od 1946 roku szkoli fachową kadrę na potrzeby przemysłu spożywczego Wielkopolski oraz całego kraju. Absolwenci od lat odgrywają znaczącą rolę w rzemiośle, przedsiębiorstwach państwowych, prywatnych, spółdzielczych oraz reprezentują Polskę na konkursach międzynarodowych sztuki cukierniczej, piekarskiej, przetwórstwa mięsa.

Szkoła utrzymuje szerokie kontakty ze środowiskiem zawodowym. Współpracuje z ok. 250 zakładami pracy różnych branż przemysłu spożywczego. Od kilku lat organizuje:
  • Ogólnopolski Turniej Cukierniczy
  • Ogólnopolski Turniej Piekarski
  • Ogólnopolski Turniej Przetwórstwa Mięsa
  • Ogólnopolską Olimpiadę Wiedzy o Żywności

Szkoła współpracuje z Uniwersytetem Przyrodniczym w Poznaniu, umożliwiając odbywanie praktyk zawodowych dla studentów kierunku "Technologia żywności". Studenci odbywający praktyki poznają nowoczesne linie technologiczne wytwarzania żywności, przechodząc wszystkie działy produkcyjne. Placówka posiada bogato wyposażone pracownie technologiczne, kuchmistrzowskie, w których znajduje się nowoczesny park maszynowy do przetwórstwa mięsnego, produkcji piekarsko-cukierniczej oraz gastronomii.

Absolwenci szkoły mogą podjąć pracę:
  • w usługach hotelarskich i turystycznych
  • w zakładach żywienia zbiorowego
  • w zakładach przetwórstwa spożywczego
  • w laboratoriach analitycznych produktów spożywczych
  • prowadzić własną działalność gospodarczą w branży spożywczej

GALERIA

Umieść poniższy link na swojej stronie aby wzmocnić promocję tej jednostki oraz jej pozycjonowanie w wyszukiwarkach internetowych:

Zaloguj się aby mieć dostęp do platformy edukacyjnej



Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie