Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie
PrezentacjaForumPrezentacja nieoficjalnaZmiana prezentacji
Zamrażanie żywności

Od 01.01.2015 odwiedzono tę wizytówkę 3457 razy.
Chcesz zwiększyć zainteresowanie Twoją jednostką?
Zaprezentuj w naszym informatorze swoją jednostkę ->>>
* szkolnictwo.pl - najpopularniejszy informator edukacyjny - 1,5 mln użytkowników miesięcznie



Platforma Edukacyjna - gotowe opracowania lekcji oraz testów.



 

Przykładowy scenariusz zajęć z praktycznej nauki zawodu dla zawodu kucharz małej gastronomii

Opracowała: Wiesława Ciepłowska
Przykładowy scenariusz zajęć z praktycznej nauki zawodu dla klasy I w zawodzie kucharz małej gastronomii.
DZIAŁ: Przetwórstwo owocowo - warzywne
TEMAT:             Zamrażanie owoców i warzyw
METODA:                    pogadanka i ćwiczenia
CZAS:                 6  jednostek lekcyjnych
Cel dydaktyczno - wychowawczy
§        Zapoznanie uczniów z właściwymi sposobami utrwalania warzyw i owoców
§        Zwrócenie uwagi na duże możliwości właściwego zagospodarowania warzyw i owoców przez ich konserwowanie w okresie dużej podaży oraz racjonalne wykorzystanie przetworów w technice kulinarnej
§        Poznanie  mrożenia żywności jako metody zachowującej dużą wartość odżywczą i smakową
Pomoce dydaktyczne:
·        tablice przedstawiające wartość odżywczą warzyw i owoców,
·        przykładowa receptura  /w załączniku  nr 1/,
·         naczynia i sprzęt do sporządzania wybranych przetworów,
  • produkty zgodnie z załączoną recepturą

 
Przebieg zajęć
Tezy pogadanki

-         racjonalne żywienie wymaga udziału różnorodnych warzyw i owoców przez cały rok w   codziennym jadłospisie,

-         najbardziej racjonalne sposoby zamrażania owoców, warzyw i grzybów,

-         dobór surowca do zamrażania,

-         zmiany zachodzące w żywności podczas zamrażania i przechowywania,

-         znakowanie zamrożonej żywności,

-         rodzaje opakowań do zamrażania,

-         sposób wykorzystania przetworzonych produktów na przykładzie opracowanych przez uczniów jadłospisów / załącznik nr 2 /,

I                      Część organizacyjna
§         Sprawdzenie obecności.

§         Podanie tematu oraz omówienie celów zajęć praktycznych

II                    Tok zajęć praktycznych §         Określenie zadania dla uczniów:   
Zadanie 1:  na podstawie danych w załączniku nr 1  wykonaj zadanie, pamiętaj o przygotowaniu odpowiednich narzędzi pracy, utrzymywaniu w czystości stanowiska pracy, przestrzeganiu zasad bhp. oraz odpowiednim tempie pracy.
Zadanie  2: na podstawie dostępnych książek znajdź odpowiedzi na następujące pytania
 / załącznik nr 2 /:

  1. Co to jest blanszowanie i jaki jest czas jego trwania ?,
  2. Jaki jest wpływ blanszowania na zachowanie wartości odżywczej surowców ?,
  3. W jakiej temperaturze zamraża się żywność ?,
  4. Która z witamin jest narażona na największe straty podczas zamrażania ?.
Zadanie 3: na podstawie własnych doświadczeń kulinarnych  oraz wiadomości z książek i  czasopism opracuj całodzienny jadłospis z wykorzystaniem przetworów owocowo-warzywnych. Dane zapisz w załączniku nr 3
Załącznik nr 1

Owoce i warzywa mrożone
Surowce zamieszczone poniżej w ilości po 1 kg


 Syrop cukrowy
Cukier – 1000g

Woda  – 420ml

Sposób wykonania: ugotować syrop z wody i cukru przez około 4 min. / w czasie gotowania zbierać powstałą pianę /.Ochłodzić.

Cukier do przesypywania owoców – 200g
Tabela przedstawiająca sposób przygotowania surowców do mrożenia


Przeprowadzić obróbkę wstępną wszystkich warzyw , owoców i grzybów / umyć pod bieżącą wodą  i usunąć części niejadalne /.

Rodzaj owoców

Czynności przygotowawcze

Czas blanszowania / min. /

Truskawki

1. Osączyć i zamrażać luzem 2. Ugotować syrop cukrowy i zanurzyć w nim osączone owoce na 2 godz., zamrozić luzem

-

Śliwki

1.Zamrażać w całości

2 . Usunąć pestki, namoczyć w syropie cukrowym na 2 godz. i zamrozić

-

Gruszki

1.Owoce obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne, namoczyć w syropie cukrowym z dodatkiem kwasku cytrynowego na 2 godz.,

2. Pokrojone na ćwiartki owoce blanszować, moczyć w syropie cukrowym z dodatkiem kwasku cytrynowego na 2 godz.

-

1

Jeżyny

Opłukać na sicie, odcedzić, przesypać cukrem / 100g cukru na 50 dag. owoców /.

-

Rodzaj warzyw
Czynności przygotowawcze
Czas blanszowania / min. /

 
Fasola szparagowa

Obciąć końce, usunąć łyko,  małe strąki można mrozić w całości, duże pokrojone na mniejsze części.

1 - 2

Kalafior

Kalafiory małe można zamrażać w całości, duże róże kalafiora podzielone na mniejsze  kawałki. Do blanszowania stosować dodatek kwasku cytrynowego w ilości 0,2g/l wody.

2 - 3

Brukselka

Wybrać drobne zamknięte główki, naciąć je lekko przy ogonku, aby wyrównać czas gotowania.

3

Marchewka,  pietruszka, seler

Blanszować  w skórce, obrać, pokroić w kostkę lub na inne kształty. Poszczególne warzywa zamrażać osobno i sporządzić dowolną mieszankę.

4

Papryka

Pokroić na mniejsze kawałki lub zamrażać w całości. Lepszy kolor zachowuje papryka bez blanszowania . Do przechowywania ponad 6 miesięcy należy blanszować.

3

Natka zielonej pietruszki, koperku, liście selera

Pokroić drobno, wyporcjować, można zamrozić w kostkach w pojemniku na lód. Zamrożone kostki zapakować do większych pojemników.

-

Frytki

Ziemniaki pokroić na frytki, usmażyć we frytkownicy i ostudzić.

-

Pieczarki

Oczyszczone grzyby rozdrobnić w kostkę i  lekko podsmażyć.

-


Załącznik nr 2
Na podstawie dostępnych książek znajdź odpowiedzi na następujące pytania:


    1. Co to jest blanszowanie i jaki jest czas jego trwania ?
  1. Jaki jest wpływ blanszowania na zachowanie wartości odżywczej surowców ?
  2. W jakiej temperaturze zamraża się żywność ?
  3. Która z witamin jest narażona na największe straty podczas zamrażania ?
Załącz nik nr 3
Ułóż całodzienny jadłospis z wykorzystaniem przetworów owocowo-warzywnych
śniadanie –
Obiad –
Kolacja -

Umieść poniższy link na swojej stronie aby wzmocnić promocję tej jednostki oraz jej pozycjonowanie w wyszukiwarkach internetowych:

X


Zarejestruj się lub zaloguj,
aby mieć pełny dostęp
do serwisu edukacyjnego.




www.szkolnictwo.pl

e-mail: zmiany@szkolnictwo.pl
- największy w Polsce katalog szkół
- ponad 1 mln użytkowników miesięcznie




Nauczycielu! Bezpłatne, interaktywne lekcje i testy oraz prezentacje w PowerPoint`cie --> www.szkolnictwo.pl (w zakładce "Nauka").

Zaloguj się aby mieć dostęp do platformy edukacyjnej




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie