Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie
PrezentacjaForumPrezentacja nieoficjalnaZmiana prezentacji
Związki chemiczne w żywieniu

Od 01.01.2015 odwiedzono tę wizytówkę 4029 razy.
Chcesz zwiększyć zainteresowanie Twoją jednostką?
Zaprezentuj w naszym informatorze swoją jednostkę ->>>
* szkolnictwo.pl - najpopularniejszy informator edukacyjny - 1,5 mln użytkowników miesięcznie



Platforma Edukacyjna - gotowe opracowania lekcji oraz testów.



 

Dział:  Związki chemiczne w żywieniu                                                      
Klasa: III                          
   


Temat: Powtórzenie wiadomości o związkach chemicznych w żywieniu



Cele operacyjne: 

Uczeń wie:
·        Jakie są rodzaje składników pokarmowych, z jakich pierwiastków są zbudowane, jakie pełnią funkcje w organizmie człowieka, gdzie występują
·        Jaki jest podział tłuszczów, białek, cukrów
·        Jakie są właściwości fizyczne poznanych składników pokarmowych
·        Jakie czynniki powodują denaturację białek
·        Jakie są reakcje charakterystyczne poznanych składników pokarmowych
Uczeń potrafi:
·        Zbadać skład pierwiastkowy produktu żywnościowego
·        Podać wzory sumaryczne tłuszczu, glukozy, sacharozy, skrobi
·        Przeprowadzić reakcje charakterystyczne tłuszczu, glukozy, skrobi
·        Zapisywać odpowiednie równania reakcji chemicznych


Przebieg lekcji:

à  Część nawiązująca:
·        sprawdzenie pracy domowej
·        sformułowanie celów lekcji powtórzeniowej
·        zapoznanie uczniów z przebiegiem lekcji, sposobem oceniania (uczniowie dokonują samokontroli, porównując własne odpowiedzi z otrzymanymi na kartkach, za odpowiedzi błędne zapisują punkty ujemne
·        podział na cztery grupy ćwiczeniowe



à Część właściwa:
Grupy otrzymują kolejne koperty z zadaniami do rozwiązania, po wykonaniu zadania sprawdzają odpowiedzi z kartami odpowiedzi, zapisują ewentualne punkty ujemne


à    Podsumowanie pracy w grupach, wskazanie treści najgorzej opanowanych, wymagających przypomnienia, wystawienie ocen ( w oparciu o samoocenę grupy)



Metody: praktyczna, ćwiczenia uczniowskie
Pomoce dydaktyczne:
·        Koperty z zadaniami
·        Karty z odpowiedziami
        
Koperta I

Zad. 1.
Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w tłuszczach roślinnych (niezbędne dla organizmu człowieka), można odróżnić od tłuszczów zawierających kwasy nasycone za pomocą roztworu ........................................, lub.......................................... .
Nie każda substancja tłusta jest tłuszczem, w odróżnieniu pomocna jest próba ................................................ .
Niezbędne w codziennej diecie substancje, spełniające funkcje budulcowe to .................................. – związki o skomplikowanej budowie wewnętrznej. Można je wykryć za pomocą reakcji ................................... lub reakcji ........................................................................ .
Cukier o budowie krystalicznej, występujący w soku z winogron można wykryć za pomocą ............................... .
 

Zad. 2
 Jakie związki ukrywają się pod literami A i B ? Podaj ich wzory i nazwy.


                                              kwas                                                                   
            C12 H22 O11  + H2O   à     A + C6 H12 O

                             A                                     
            Cu(OH)2   à   B + kwas glukonowy

Koperta II
Zad. 3
Dobierz wszystkie mozliwe skojarzenia z kolumny I i II
         I
1) białka
2) węglowodany
3) tłuszcze
4) woda
5) sole mineralne
II
A) funkcja regulująca
B) funkcja budulcowa
C) funkcja energetyczna

D) skład pierwiastkowy: C, H, O

E) reakcja ksantoproteinowa     
F) właściwości redukcyjne      
G)    reakcja biuretowa
 H) próba z jodyną
                          

Zad. 4.
Wymienione niżej tłuszcze podziel na zbiory i podzbiory. Podaj kryteria podziału.

Tłuszcze: masło, masło kakaowe, masło orzechowe, olej rzepakowy, olej słonecznikowy,    olej lniany, oliwa z oliwek, tran


Zad. 5
 Oceń, czy podane zdania są prawdziwe (P) czy fałszywe (F). Wstaw odpowiednią literę.

1.      Białka są zbudowane z atomów węgla, wodoru i krzemu. ..................
2.      Podstawowym składnikiem białek są aminokwasy. ............................
3.      Kleik skrobiowy, podobnie jak roztwór białka kurzego tworzy tzw. r-r koloidalny, wskazuje na to efekt Tyndalla, który służy do wykrywania skrobi w różnych produktach.                 ...............................

 Koperta III
Zad. 6.
Glukoza jest to:

a)      cukier prosty        c) wielocukier
b)      dwucukier            d) składnik białka

Zad. 7 .Tłuszcze są to:
a)      estry niższych kwasów tłuszczowych i glicerolu
b)      wszystkie substancje tłuste
c)      estry wyższych kwasów tłuszczowych i glicerolu
d)      estry kwasu octowego i glicerolu

Zad.8. Aminokwasy zawierają w swych cząsteczkach następujące grupy funkcyjne:
a)      tylko karboksylowe
b)      zawsze karboksylowe i aminowe
c)      wyłącznie hydroksylowe i aminowe
d)      zawsze karboksylowe i hydroksylowe

Zad. 9. Denaturację białka może wywołać:
        a)      woda                   
  b)      podwyższona temperatura                                     

       c) rozcieńczony kwas siarkowy (VI)
       d) dwie odpowiedzi są poprawne



Zad. 10. W skład białek wchodzą następujące pierwiastki:
a)      O,N,Ba,Ca             c)  H,C,O,N
b)      O,H,S,Si                d)   O,N,K,Na

Zad. 11. Które z wymienionych cukrów posiadają właściwości redukujące:
a)      glukoza i fruktoza    c)  sacharoza i glukoza        
b)      skrobia i celuloza    d)  glukoza i celuloza

Zad. 12. Skrobia z jodem daje zabarwienie:
a)   niebieskie   b)  zielone       
c) żółte             d)  czerwone

Zad. 13. W laboratorium szkolnym przeprowadzono doświadczenie Silnie  ogrzano w parownicach:  olej silnikowy  i olej słonecznikowy.
                                                               

W ten sposób wykonuje się:
a)      próbę akroleinową
b)      próbę pozwalającą wykryć wiązanie podwójne w nienasyconym tłuszczu
c)      próbę pozwalającą odróżnić olej mineralny od tłuszczu
d)      dwie odpowiedzi są poprawne

Zad. 14. Wodą bromową podziałano na :

I  olej rzepakowy    II kwas oleinowy             
III  glicerol            IV  kwas masłowy

Odbarwienie wody bromowej nastąpiło w przypadku:
a)   I i II                  b) tylko w II               
 c)  w II,  III i IV     d) we wszystkich


 Zad. 15. Badając właściwości pewnego cukru stwierdzono, ze po ogrzaniu jego roztworu z niebieskim osadem Cu(OH)2, mieszanina zmieniła kolor na pomarańczowy. Poprawny wniosek wynikający z tego doświadczenia mówi, ze wykryty cukier to:



a)      glukoza                                  
b)      skrobia       
c)    sacharoza                                                     
d)  celuloza


 

W przygotowany zestawów zadań wykorzystałam „Książkę dla nauczyciela, chemia 7-8” autorstwa p. K. Łopaty i  p..A. Warchoł.


Anita Kacperska

Umieść poniższy link na swojej stronie aby wzmocnić promocję tej jednostki oraz jej pozycjonowanie w wyszukiwarkach internetowych:

X


Zarejestruj się lub zaloguj,
aby mieć pełny dostęp
do serwisu edukacyjnego.




www.szkolnictwo.pl

e-mail: zmiany@szkolnictwo.pl
- największy w Polsce katalog szkół
- ponad 1 mln użytkowników miesięcznie




Nauczycielu! Bezpłatne, interaktywne lekcje i testy oraz prezentacje w PowerPoint`cie --> www.szkolnictwo.pl (w zakładce "Nauka").

Zaloguj się aby mieć dostęp do platformy edukacyjnej




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie