Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie
PrezentacjaMapaForumPrezentacja nieoficjalnaZmiana prezentacjiUczniowie
Zespół Szkół Zawodowych

im. ppor. Emilii Gierczak

ul. Dominikańska 9E, 05-530 Góra Kalwaria
tel. (22) 727-35-27, fax: (22) 727-33-44
www:   https://zszgk.edupage.org
ZSZ na Facebooku
https://instagram.com/gastronomikgk
e-mail:   zszgk@o2.pl
Liczba odwiedzin od 01.01.2015: 31495 razy
dzięki wykupionej wizytówce w serwisie szkolnictwo.pl
(wysokie pozycjonowanie płatnej wizytówki =
= duża popularność
Twojej jednostki!)
* szkolnictwo.pl - najpopularniejszy informator edukacyjny - 1,5 mln użytkowników miesięcznie
 

5-LETNIE TECHNIKUM

- technik żywienia i usług
  gastronomicznych
"Fitness
  cross i dietetyka
"

- technik hotelarstwa
  z innowacją "Turystyka w hotelarstwie"


BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA (3 lata)

- kucharz
- cukiernik

LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCE (4 lata)
o profilu:

- psychologiczno - społecznym
- humanistycznym

"Każdy sukces ma swój początek w szkole"

Fundacja Edukacyjna „Perspektywy” potwierdza, że Technikum NR 1 jest wśród najlepszych techników w Polsce sklasyfikowanych w Rankingu Szkół PERSPEKTYWY 2020 i przysługuje mu tytuł „Brązowej Szkoły 2020”.

Historia szkoły
Historia szkoły sięga 1927 roku. Tak datowane są najstarsze dokumenty, tzw. "katalogi", z egzaminów potwierdzających przygotowanie zawodowe. Przed wojną zajęcia lekcyjne odbywały się w budynku szkoły podstawowej, która mieści się przy ulicy Kalwaryjskiej, natomiast praktyki u miejscowych rzemieślników.

Za rzeczywisty początek działalności szkoły uznaje się jednak wrzesień 1944 roku. W tym czasie zainaugurowało swoją działalność Publiczne Liceum Dokształcające o charakterze ogólnozawodowym. Od 1959 roku Zasadnicza Szkoła Zawodowa rozpoczyna kształcenie na kierunkach kucharz oraz przetwórstwo owoców i warzyw. Jednym z ważnych zdarzeń w życiu placówki było nadanie szkole imienia ppor. Emilii Gierczak. 11 III 1974 roku bohaterka walki o odzyskanie Pomorza zostaje patronką Zasadniczej Szkoły Zawodowej. Lata 70. to również okres ostatecznego ustalenia profilu szkoły, której celem staje się kształcenie kucharzy. Od 2008 roku szkoła mieści się w zaadaptowanym na jej potrzeby budynku i nieustannie się rozwija. W roku szkolnym 2015/2016 do użytku oddana została nowoczesna hala sportowa. Zasadnicza Szkoła Zawodowa może poszczycić się niemal 80-letnią tradycją. Jest na stałe wpisana w krajobraz Góry Kalwarii jako placówka kształcąca doskonałych i poszukiwanych na rynku pracy fachowców.

KIERUNKI KSZTAŁCENIA W ROKU SZKOLNYM 2021/2022

5-letnie Technikum kształcące w zawodzie:

Technik żywienia i usług gastronomicznych



Absolwent Technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji:
    I. HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań:
  • oceny jakości surowca
  • przechowywania żywności
  • obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy
  • obsługi sprzętu gastronomicznego
  • przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów
  • wydawania dań

II. HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych:
  • oceniania jakości żywienia
  • planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia
  • organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej
  • wykonywania usług gastronomicznych
  • ekspedycji potraw i napojów
Przedmiot realizowany w zakresie rozszerzonym: biologia
Przedmioty punktowane w rekrutacji: język polski, matematyka, biologia, język obcy

Technik hotelarstwa

Absolwent Technikum w zawodzie technik hotelarstwa będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji:
    I. HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie:
  • utrzymywania czystości i porządku w obiekcie hotelarskim
  • przygotowywania i podawania śniadań
  • organizowania usług dodatkowych w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie

    II. HGT.06. Realizacja usług w recepcji:
  • rezerwacji usług hotelarskich
  • obsługi gości w recepcji
Przedmiot realizowany w zakresie rozszerzonym: język angielski
Przedmioty punktowane w rekrutacji: język polski, matematyka, język obcy, geografia


3-letnia Branżowa Szkoła I Stopnia kształcąca w zawodzie:

Kucharz

Absolwent Szkoły Branżowej I stopnia w zawodzie kucharz będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji:
    II. HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań:
  • oceny jakości surowca
  • przechowywania żywności
  • obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy
  • obsługi sprzętu gastronomicznego
  • przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów
  • wydawania dań
Przedmioty punktowane w rekrutacji: język polski, matematyka, biologia, język obcy


Cukiernik

Absolwent Szkoły Branżowej I stopnia w zawodzie cukiernik będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji:
    I. SPC.01 Produkcja wyrobów cukierniczych:
  • stosowanie maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów cukierniczych
  • • magazynowanie surowców i wyrobów cukierniczych
  • • sporządzanie półproduktów i wyrobów cukierniczych
  • • wykonywanie dekoracji wyrobów cukierniczych
Przedmioty punktowane w rekrutacji: język polski, matematyka, biologia, język obcy


Zalety szkoły:
  • nowoczesny, funkcjonalny budynek, hala sportowa
  • świetnie wyposażone sale technologiczne i Warsztaty Szkolne
  • sale lekcyjne wyposażone w multimedia
  • praktyki zawodowe w najlepszych hotelach warszawskich
  • zagraniczne staże w ramach programu Erasmus+
  • doskonałe przygotowanie do egzaminu maturalnego i egzaminów zawodowych
  • zdobycie doświadczenia i umiejętności oczekiwanych przez pracodawców
  • doskonałe przygotowanie do wykonywania poszukiwanych na rynku pracy zawodów
  • liczne zajęcia pozalekcyjne rozwijające pasje uczniów, podnoszące ich kwalifikacje i umiejętności zawodowe:
    • koło carvingu
    • koło cukiernika
    • wolontariat
    • koło dietetyka
    • koło artystyczne
  • bezpieczna i przyjazna atmosfera

Dojazd i lokalizacja
Szkoła znajduje się w centrum Góry Kalwarii, w bliskiej odległości od dworca autobusowego. Dogodny dojazd do szkoły mają uczniowie mieszkający w okolicach Warki, Grójca i Piaseczna (PKS) oraz Konstancina-Jeziorny (autobusy ZTM). Uczniowie mają możliwość zamieszkania w internacie.
Ścieżka kariery po ukończeniu szkoły
Po ukończeniu kierunku „technik żywienia i usług gastronomicznych” absolwent szkoły może
  • podjąć pracę w restauracji, kawiarni, hotelu, barze szybkiej obsługi, pubie, koktajl barze
  • być zatrudnionym w kurortach wypoczynkowych, pensjonatach, sanatoriach, firmach zajmujących się cateringiem i obsługą gastronomiczną imprez okolicznościowych
  • pracować w firmach zajmujących się produkcją wyrobów spożywczych
  • prowadzić własną działalność gastronomiczną
  • kontynuować naukę na wybranych studiach

Zdobyte kwalifikacje w zawodzie mogą być podwyższane poprzez kontynuację nauki w szkołach wyższych na kierunku technologia żywności i żywienia człowieka lub podobnych.

Po ukończeniu kierunku „technik hotelarstwa” absolwent szkoły może:
  • być zatrudniony w najlepszych hotelach, także za granicą
  • pracować w ośrodkach wypoczynkowych, na promach, w żegludze i lotnictwie
  • prowadzić własną działalność gospodarczą
  • planować i realizować karierę zawodową w branży turystycznej i hotelarskiej
  • pracować jako specjalista ds. marketingu i promocji przedsiębiorstwa hotelarskiego specjalizować się w sprzedaży usług hotelarskich, turystycznych i gastronomicznych podjąć studia na wyższych uczelniach



Po ukończeniu branżowej szkoły I stopnia kierunek „kucharz” absolwent szkoły może:
  • podjąć pracę w restauracji, kawiarni, barze, zakładzie gastronomicznym
  • pracować w firmach zajmujących się produkcją wyrobów spożywczych, w firmach zajmujących się cateringiem i obsługą gastronomiczną imprez okolicznościowych
  • może prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie świadczenia usług gastronomicznych
  • kontynuować naukę w branżowej szkole II stopnia



Po ukończeniu branżowej szkoły I stopnia kierunek „cukiernik” absolwent szkoły może:

  • pracować w cukierniach, lodziarniach, kawiarniach, hotelach i restauracjach
  • być zatrudniony w zakładach cukierniczych oraz wyrobów czekoladowych
  • prowadzić własną działalność cukierniczą
  • kontynuować naukę w branżowej szkole II stopnia



Link do filmu: https://www.youtube.com/watch?v=Fj48AYrDM4I

Z nami osiągniesz szczyty swoich możliwości!

Umieść poniższy link na swojej stronie aby wzmocnić promocję tej jednostki oraz jej pozycjonowanie w wyszukiwarkach internetowych:

Zaloguj się aby mieć dostęp do platformy edukacyjnej




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie